Trisarea la examenul de bacalaureat - despre care se agita mediile de informare in prezent - este doar unul din aspectele perturbarii generale a valorilor. Fenomenul nu-i de azi sau de ieri - chiar daca s-a agravat in ultima vreme; este urmarea siste
Trisarea la examenul de bacalaureat - despre care se agita mediile de informare in prezent - este doar unul din aspectele perturbarii generale a valorilor. Fenomenul nu-i de azi sau de ieri - chiar daca s-a agravat in ultima vreme; este urmarea sistemului actual de valori pervertit de comunism, un fenomen pe care tranzitia fara sfarsit l-a agravat. Altfel spus, insasi societatea de astazi cu agramatii ei in functii inalte are la baza drepturi fals castigate. O falsa elita indeamna tineretul scolar, prin exemplul ei, la fals si mai deloc la invatatura, cu putine exceptii desigur. Anul trecut, in cateva judete au fost impuse examene cinstite in licee; rezultatele au fost dezastruoase (circa 50 la suta promovari). Invatatura (citez scrisoarea unui profesor de liceu) "nu mai este o atractie pentru marea majoritate a elevilor; ei au alte modele de succes: manelisti, fete descurcarete etc.". Nici sa fii profesor nu mai este motiv de mandrie; un profesor castiga cat sa traiasca, nu cat sa poata impune respect.
Sociologii au dreptate; pana cand societatea nu va face posibila o reasezare a valorilor, situatia nu se va schimba. Tinerilor care refuza sa se adapteze la legea junglei bazata pe coruptie nu le ramane decat sa emigreze, ceea ce este trist pentru tara.
Ca urmare, este bine desigur ca presa cere oameni competenti si corecti in posturile de conducere din invatamant, dar si mai necesara este eliminarea uscaturilor, atat din randurile profesorilor, cat si ale scolarilor si studentilor. Este ceea ce, in alte conditii, a facut cu un secol in urma Spiru Haret prin reformele sale. E drept, el a fost ministru timp de zece ani si a avut in spate un mare partid...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.