Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata, marti, avand sapte astronauti la bord, pentru a se alatura Statiei Spatiale Internationale (ISS) si pentru continuarea explorarii spatiului - informeaza agentiile de presa straine, citate de Rompres
Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata, marti, avand sapte astronauti la bord, pentru a se alatura Statiei Spatiale Internationale (ISS) si pentru continuarea explorarii spatiului - informeaza agentiile de presa straine, citate de Rompres. Naveta a decolat, asa cum era prevazut, la ora locala 14:38 (18:38 GMT), dupa ce a mai fost amanata lansarea, de doua ori, sambata si duminica. Este pentru prima data cand o naveta spatiala se lanseaza chiar de ziua nationala a SUA.
"Ce cadou frumos ar putea sa faca NASA natiunii prin reluarea zborurilor navetei de Ziua Independentei", a apreciat, duminica, John Shannon directorul adjunct al programului. Discovery si cei sapte membri ai echipajului (printre care se afla si doua femei) - Steven Lindsey, comandant de bord (45 de ani), Mark Kelly, copilot (42 de ani), Michael Fossum, 48 de ani, Lisa Nowak, 43 de ani, Stephanie Wilson, 40 de ani, Piers Sellers, 51 de ani si germanul Thomas Reiter, 48 de ani, care reprezinta Agentia Spatiala Europeana (ESA) - vor efectua o misiune de 12 zile catre ISS (poate chiar 13), dintre care opt raman la Statie, unde echipajul va livra mai multe tone de alimente si echipamente. Astronautii vor testa, de asemenea, tehnici de inspectare vizuala pentru detectarea eventualelor avarii la scutul termic provocate de bucati de spuma izolanta, problema persistenta la originea accidentului navetei Columbia. Spationautul german Thomas Reiter va ramane la ISS sase luni, primul sejur de lunga durata al unui european la Statie. Aceasta este a doua lansare a unei navete spatiale americane de la catastrofa in care a fost implicata Columbia in februarie 2003 - relateaza Reuters. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.