La sfarsitul saptamanii trecute, Ziarul ZIUA a fost tinta unui atac fara precedent la libertatea presei. La adresa unui jurnalist de la ZIUA a fost declansata o actiune josnica de intimidare, amenintare si santaj din partea unui sef al serviciilor
La sfarsitul saptamanii trecute, Ziarul ZIUA a fost tinta unui atac fara precedent la libertatea presei. La adresa unui jurnalist de la ZIUA a fost declansata o actiune josnica de intimidare, amenintare si santaj din partea unui sef al serviciilor secrete din Ministerul Apararii Nationale. Autorul acestui gest incalificabil si nemaiintalnit este Vasile Paun, director adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA). ZIUA va prezinta astazi stenogramele a doua convorbiri ce au avut loc intre Vasile Paun si Doru Dragomir. Pe site-ul www.ziua.ro puteti asculta cele doua discutii telefonice care demonstreaza santajul la care a recurs seful unui serviciu secret in incercarea de a schimba politica editoriala a ziarului si de a intimida un ziarist.
Intimidare, amenintare, santaj si atac la presa
Vasile Paun, in calitate de sef al celui mai puternic serviciu secret din Romania, a declansat o operatiune de intimidare, amenintare si santaj la adresa lui Doru Dragomir, ziarist la cotidianul ZIUA. Ca urmare a publicarii in editia de sambata 1 iulie a.c., a articolului <<Dovada puciului-telegrama care l-a ingrozit pe Basescu>>, Doru Dragomir, autorul articolului, a devenit tinta actiunilor de intimidare, amenintare si ulterior de santaj din partea lui Vasile Paun, director adjunct al DGIA. Astazi, publicam stenogramele discutiilor telefonice purtate de Vasile Paun si Doru Dragomir in cursul zilei de 2 iulie 2006. Aceste discutii au avut loc dupa convorbirea telefonica dintre cei doi, din cursul diminetii de sambata 1 iulie a.c., in care adjunctul directorului DGIA l-a amenintat pe Doru Dragomir ca il va termina si va plati scump pentru dezvaluirile facute de acesta pe marginea activitatii pe care Paun o are in interiorul DGIA.
Pe aceasta cale, revenim cu solicitarea adresata lui Teodor Atanasiu, ministrului Apararii Nationale, de a ne comunica ce masuri va lua fata de aceste actiuni de intimidare si amenintare pe care un reprezentant oficial al DGIA le-a declansat la adresa unui ziarist. De asemenea, solicitam organizatiilor media interne si internationale sa ia atitudine fata de gestul si actiunile de intimidare si amenintare la adresa unui jurnalist de catre un reprezentat din conducerea serviciului secret al Armatei. Trebuie sa mentionam faptul ca DGIA este serviciul de informatii al Ministerului Apararii Nationale si are doua componente importante: partea externa, reprezentata de Directia de Informatii si Reprezentare Militara, si latura interna, reprezentata de Directia Siguranta Militara.
Atac la libertatea presei
Dupa cum am anuntat deja, in cursul diminetii de sambata, 1 iulie a.c., Doru Dragomir a fost apelat in jurul orei 9.00 pe telefonul mobil de catre directorul adjunct al DGIA, dar convorbirea nu a avut loc, deoarece ziaristul nu a raspuns apelului. Doua ore mai tarziu, Vasile Paun, numit de ministrul liberal la conducerea DGIA, revine cu un nou telefon. Intre adjunctul de la DGIA si reprezentantul Ziarului ZIUA are loc o convorbire telefonica deosebit de tensionata, care a durat peste 20 de minute. Vasile Paun ii spune pe un ton amenintator lui Doru Dragomir ca este pentru a treia oara cand acesta scrie despre el si ca de data aceasta nu il mai iarta. Paun il ameninta pe ziarist ca il va desfiinta si ca va plati scump pentru curajul acestuia de a demasca jocurile murdare pe care Paun le-a facut dupa ce a fost readus de Atanasiu in serviciile secrete ale Armatei. Pe acelasi ton, Paun il acuza pe Dragomir ca articolul pe care acesta l-a semnat a fost scris la comanda cuiva si ziaristul a fost platit pentru a scrie de rau despre directorul adjunct al DGIA.
Paun a vrut o intalnire conspirativa
In momentul in care reprezentantul Ziarului Ziua i-a comunicat directorului adjunct al DGIA ca discutia telefonica dintre ei se inregistreaza, Vasile Paun si-a temperat brusc atacul, invitandu-l pe ziarist sa aiba in cursul zilei de 2 iulie 2006 o intalnire pentru a negocia anumite aspecte care au stat la baza supararii acestuia. Paun a revenit cu un telefon in cursul zilei de 2 iulie a.c., pentru a stabili o intalnire cu reprezentantul Ziarului ZIUA. Directorul adjunct al DGIA a incercat sa-l intimideze pe Dragomir, spunandu-i ca ar fi bine sa vina la intalnire deoarece are ceva care il priveste direct pe reprezentantul Ziarului ZIUA si ca pentru binele lui ar fi indicat sa vina la intalnire. Dragomir i-a comunicat lui Paun ca accepta o intalnire cu el si l-a invitat la redactie. Acesta nu a vrut, chemandu-l pe ziarist la o intalnire intr-o cafenea din zona Dorobanti. Ziaristul i-a spus transant reprezentantului DGIA ca vine la locul de intalnire impus de directorul adjunct al DGIA, dar numai daca va fi insotit de inca un ziarist de la ZIUA. Paun nu a dorit ca la aceasta discutie sa mai participe si un alt coleg al ziaristului Doru Dragomir. In aceste conditii, reprezentantul Ziarului Ziua nu a mai dat curs acestei invitatii.
Pentru a demonstra intentia de intimidare si santaj la care a fost supus reprezentantul Ziarului Ziua va prezentam stenograma celor doua discutii telefonice purtate de Vasile Paun, directorul adjunct al DGIA, si ziaristul Doru Dragomir in cursul zilei de duminica. Mentionam faptul ca pe site-ul ZIUA este postata si varianta audio a discutiilor telefonice avute de Vasile Paun si Doru Dragomir. (Redactia ZIUA)
Stenogramele santajului
Duminica, la pranz, Vasile Paun, directorul adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii l-a contactat telefonic pe ziaristul Doru Dragomir si a avut loc urmatoarea discutie telefonica:
- Alo...
- Salut domnule, Paun sunt.
- Buna ziua, domnule director.
- La ce ora ne vedem?
- Eu sunt in redactie acum si trebuie sa scriu ceva foarte mare...
- Bai, fii atent, 20 de minute iti propun sa discutam sau 10. Redactia ta unde este?
- Pe Campineanu 4.
- Eu sunt acum in zona Dorobanti si mai am o intalnire, undeva in jurul lui trei, si as vrea pana atunci si pe urma la cinci. As vrea pana in trei daca vrei sa dai o fuga asa scurt in zona Dorobanti...
- Nu stiu ce sa va spun...
- Hai ca fac eu cinste cu taxiul...
- Nu e vorba de aia, ca avem masini, nu e nevoie... Trebuie sa stau, ca m-a pus redactorul-sef, am de scris. Uitati ca sunt si doua conferinte de presa acum in derulare si avem de facut vreo doua sau trei pagini de ziar si suntem putini in redactie..
- Fii atent. As vrea sa iti spun ca este in interesul tau sa discuti cu mine. Deci nu al meu...
- Am inteles.
- Deci, daca vrei sa intelegi treaba asta... ia asa o decizie. As vrea sa iti arat niste lucruri si niste CONSECINTE, pe chestia asta...
- Am inteles.
- Da, deci CONSECINTE de CONSECINTE nu asa. In mod clar este interesul tau sa vii sa avem aceasta discutie.
- Bun, atunci cel mai bine eu am biroul aici. Va invit la mine, ca imi fac si treaba aici si putem sa schimbam si doua vorbe.
- Nu este cazul. Nu am niciun motiv sa vin in sediul unui ziar ca nu am de ce. Ti-am facut o propunere pe teren neutru. Nici la tine, nici la mine.
- Am inteles.
- Da? Deci, uite, mai gandeste-te... Suna-ma in 10 minute si da-mi un raspuns. Deci pana la trei sunt disponibil pentru chestia asta. Undeva in zona Dorobanti iti propun.
- Bine.
- Sunt multe cafenele acolo ale bancilor. Oricare dintre ele.
- Da, OK ! Bine.
- Astept un raspuns...
- Bine.
- Salut!
Dupa aproximativ 10 minute, Doru Dragomir il suna pe Vasile Paun si are loc urmatorul dialog?
- Da.
- Domnule director, haideti ca sa fie toata lumea multumita si fericita. Unde vreti sa bem o cafea?
- Cred ca tu s-ar putea sa fii multumit si fericit in primul rand, dar si toata lumea dupa aceea. Sunt de acord cu formularea generala. Gata, uite in Piata Dorobanti e Banca Transilvania, Banca BRD. Una din ele. Hai Transilvania ca e mai romaneasca.
- Unde e asta?
- In Piata Dorobanti, cum vii dinspre Televiziune, pe stanga. Da?
- A... la Radu Beller acolo... unde e cu galben ceva...?
- Asa, asa, asa... acolo.
- Rugaminte si intrebare: pot sa mai vin cu un coleg de-al meu? Sau sa vin singur?
- Domnule, e o discutie intre mine si tine pe un text...
- Ma gandeam ca eu nu am nimic de ascuns si nu mie...
- Nu, dar nu are nicio legatura cu colegi sau cu... As vrea sa iti arat niste lucruri si sa iti prezint niste CONSECINTE si dupa aceea sa discutam asa AMICAL...
- Deci, ideea e, la modul cel mai serios, venim, purtam discutia, dar mai vin cu un coleg. E colegul meu de redactie, adica...
- Nu, nu, deci te priveste direct si personal, nu pe colegul...
- Pai nu, ma priveste direct si personal in calitate de ziarist presupun, nu in calitate de...
- Evident, evident...
- In calitate de ziarist nu am nimic de ascuns.
- Ok! Deci, decizia iti apartine. Ti-am facut o invitatie pentru o discutie. Daca esti hotarat si de acord sa o avem, o avem, daca nu, nicio problema.
- Pai nu v-am spus ca sunt de acord daca...
- Hai sa pastram termenii discutiei, da? Este o discutie tete-a-tete.
- E o intalnire intre un ziarist si un oficial, nu?
- E perfect.
- Si atunci avem vreunul din noi ceva de ascuns unul fata de altul?
- Daca doresti in acesti termeni, e ok, daca nu, nicio problema. Eu nu insist sa avem aceasta discutie. Dar as vrea...
- Pai dumneavoastra m-ati sunat.
- Pai eu te-am sunat si ti-am propus o discutie.
- Ok!
- Vizavi de subiectele care le-am discutat si ieri.
- Da.
- Si o chestiune de analiza de text ca sa...din punctul meu de vedere este un oficiu asa care il fac pentru o intelegere exacta a unor RISCURI la care, in opinia mea, cum sa spun, VA SUPUNETI, fara a avea o pregatire sau o intelegere a unor CONSECINTE. Si atunci cred ca fac si un lucru, cum sa spun, pozitiv asa, util pentru societate in a scoate in evidenta niste lucruri care..... In momentul asta am convingerea ca nu le, sa zicem, sincronizezi foarte exact. Asta este toata chestiunea.
- Si propunerea mea era sa mai vin cu un coleg.
- E o discutie tete-a-tete. Colegii nu au ce cauta in treaba asta. Daca vrei si colegii sa vada niste... un mod de interpretare, le poti transmite. Dupa aceea. Sau ma pot oferi eu sa fac o sedinta de training pe chestiunea cum sa redactam o treaba precisa, exacta, sincrona cu realitatile. Da?
- Pai si la ce ora vreti acolo? Hai ca dau o fuga.
- Eu pot ajunge intr-o jumate de ora.
- La doua?
- E perfect.
- Bine, la Transilvania, la cafeneaua aia.
- Sanatate, la revedere.
Dupa aceasta discutie si in urma consultarilor pe care ziaristul Doru DRAGOMIR le-a avut cu conducerea editoriala a Ziarului ZIUA nu a dat curs invitatiei si i-a transmis directorului adjunct al DGIA un SMS prin care ii comunica ca este de acord sa aiba o intalnire cu el numai intr-un cadru formal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.