Desi a trecut ceva vreme de la Eurovision, ecourile lui sau, mai bine zis, acordurile forte, inca persista. Noi, cei din rock, ne intrebam daca cine a luat marele premiu il si merita sau poate ar fi trebuit sa avem un alt castigator, mai traditional.
Desi a trecut ceva vreme de la Eurovision, ecourile lui sau, mai bine zis, acordurile forte, inca persista. Noi, cei din rock, ne intrebam daca cine a luat marele premiu il si merita sau poate ar fi trebuit sa avem un alt castigator, mai traditional. Personal, mi-au trebuit cateva ore bune sa-mi revin din socul "apocaliptic" pentru Eurovision, ce s-a facut simtit dupa evolutia trupei finlandeze Lordi. Nu numai eu m-am resimtit ca Eurovisionul ne-a obisnuit pana acum cu formatii pop, dance, etno, care lansau hiturile verii pe Litoral. In nici un caz rock, iar rock "mascat" nici atat. Oare ce facea publicul traditional al Eurovisionului la acea ora? Greu de raspuns...
In faza a doua, cea in care am eliminat socul, m-am bucurat gandindu-ma ca, in fine, rockul revine in atentia publicului. Nu mi-am putut opri gandul, care hoinarea mult mai departe, la scenele scaldate de lumina si decibeli, amplasate pe stadioane in perioada de glorie a rock-ului, cand Bon Jovi sau Guns erau mai sinceri si mai aproape de public. La festivalurile "AM Ring" sau "Castle Donnigton", la "Rock in Rio" si la recitalurile de exceptie ale celor de la Iron Maiden sau AC/DC, atat de gustate odinioara de un public numeros. Poate vom retrai si noi, "sudistii" din Balcani, o parte din ceea ce a insemnat "filozofia rock" pentru parinti sau pentru fratii mai varstnici, m-am gandit, inflacarat... Acum imi dau seama ca am exagerat crezand, poate si pentru o clipa, ca am putea scapa de isteria manelelor si a muzicii de "plastic", de fetele fara talent, dar sustinute intens de sponsori si promovate de picioarele lungi. M-am trezit din reverie a doua zi, vazand intr-o revista celebra de rock poza celor de la Lordi.
Oare Lordi reprezinta noua generatie de rock? Asta sa fie trupa care a relansat noul val? Caci in pleiada trupelor nordice exista si un Nightwish, Apocalyptica, Stratovarius, Evergrey, Nocturnal Rites. Zau, sunt eu rocker inrait, dar am realizat iute ca Lordi mai degraba a facut un deserviciu imens rockului. Tanara generatie isi va inchipui ca asta-i rockul pe care-l ascultau parintii lor, crezand poate ca Pink Floyd, Genesis, Emerson, Granfunk, Led Zep, Uriah Heep, Deep Purple, monstri sacri ai scenei rock, aratau si cantau ca Lordi. Cand mi-am dat seama de asa ceva am zis ca "mai bine fara Lordi". Mai bine rock in inimile rockerilor de alta data decat un rock-mascat. Ori la bal, ori la spital!, cum zice romanul...
La final de articol, punem pariu ca trupele si solistii ce se vor prezenta la preselectia Eurovision 2007 in Romania vor avea un sound previzibil de rock? Ba chiar s-ar putea sa se si "mascheze", caci Romania, se vede din ce se intampla in ultimele zile pe la stiri, e plina de circ.
Keep On Rockin' in a Free World!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.