Politistii fac pregatiri pentru suspendarea certificatelor de inmatriculare ale autoturismelor pentru care proprietarii nu au incheiat asigurarea sau nu au efectuat inspectia tehnica periodica. Subalternii ministrului Vasile Blaga au trimis peste 1,4
Politistii fac pregatiri pentru suspendarea certificatelor de inmatriculare ale autoturismelor pentru care proprietarii nu au incheiat asigurarea sau nu au efectuat inspectia tehnica periodica. Subalternii ministrului Vasile Blaga au trimis peste 1,4 milioane de scrisori de atentionare celor care nu figurau cu masinile asigurate. De la 1 septembrie insa, oamenii legii vor trece la fapte. Pana atunci, soferii vor fi doar avertizati asupra consecintelor pe care le vor avea de suportat.
Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), nici un cetatean care a incheiat asigurarea auto obligatorie (RCA) ori inspectia tehnica periodica (ITP) nu va avea de suferit. "Proprietarii de autovehicule care au efectuat legal aceste demersuri nu trebuie sa intreprinda nici o formalitate, chiar daca au primit o instiintare din partea MAI. Aceste scrisori au fost emise pentru a preveni, prin informarea cetatenilor, eventualele suspendari ale certificatelor de inmatriculare ca urmare a neincluderii unor autovehicule asigurate in baza de date Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Daca vreunul dintre autovehicule nu figureaza in baza de date a Politiei, responsabilitatea pentru acest lucru revine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, implicit, societatilor care au incheiat contractele de asigurare.
In cazul in care masina nu apare in baza de date, cu toate ca este asigurata, politistii spun ca soferii nu vor fi sanctionati in nici un fel. Este posibil ca CSA sa nu fi comunicat MAI informatia privind asigurarea, societatea care a incheiat contractul nu a anuntat CSA ori, pur si simplu, polita a fost realizata gresit si nu a putut fi introdusa in baza de date. In aceste situatii, conducatorul auto nu trebuie decat sa-i prezinte politistului care l-a oprit in trafic, polita de asigurare. MAI incearca sa fac ordine pe piata asigurarilor auto, avand in vedere ca de acest lucru depinde integrarea in Uniunea Europeana.
In Raportul Comprehensiv de Monitorizare pe anul 2005 pentru Romania au fost semnalate unele probleme legate de gradul scazut de asigurare RCA a vehiculelor inmatriculate, respectiv 75% in loc de 90%. Nerealizarea acestui obiectiv ar putea pune in pericol semnarea de catre tara noastra a Acordului Multilateral de Garantare. Pentru solutionarea acestui aspect MAI si CSA au initiat Ordonanta de Urgenta nr. 189 din 21 decembrie 2005. Printre altele, in lege se prevede obligativitatea CSA de a transmite in maximum 20 de zile, si a societatilor de asigurari, in 5 zile, a datelor privind incheierea asigurarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.