Peste o suta de functionari publici, membri ai Aliantei Sed Lex, au pichetat ieri sediul Guvernului, fiind nemultumiti ca Executivul nu a respectat protocolul din decembrie 2005, document conform caruia, pana la sfarsitul lui iunie, trebuia finalizat
Peste o suta de functionari publici, membri ai Aliantei Sed Lex, au pichetat ieri sediul Guvernului, fiind nemultumiti ca Executivul nu a respectat protocolul din decembrie 2005, document conform caruia, pana la sfarsitul lui iunie, trebuia finalizata legea salarizarii din acest domeniu. Pana la sfarsitul lunii iunie, trebuia sa fie redactata legea sistemului unic de salarizare pentru functionarii publici, prin care salariul minim ar fi trebuit sa ajunga de la 5,3 milioane la 12, 5 milioane de lei vechi, a declarat presedintele Sed Lex, Vasile Marica.
Sindicalistii din primarii, consilii judetene, finante, vama, munca, pensii, somaj ameninta cu greva generala, daca, in doua saptamani, Guvernul nu va solutiona problemele protestatarilor. Totodata, functionarii publici mai cer un spor de confidentialitate de 15 la suta, un spor de fidelitate intre 3 si 20 la suta, pentru a atrage personal in acest domeniu, precum si crearea unui sistem de salarizare fix cuantificabil, bazat pe cariera functionarilor publici.
Alianta "Sed Lex" a inceput, concomitent, un proces de strangere de semnaturi pentru continuarea actiunilor de protest cu greva de avertisment si greva generala. "In situatia in care actiunea de strangere a semnaturilor se finalizeaza pana in data de 14 iulie, Biroul Executiv va declansa actiunile greviste incepand cu data de 17 iulie", a declarat presedintele Aliantei Sed Lex.
Sindicalistii, care au autorizare de pichetare in fata sediului Guvernului intre orele 9.00 si 12.00, vor depune un memoriu cu revendicarile lor la Comisia de Dialog Social a Executivului si vor cere o intalnire cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si o alta comisie pentru finalizarea proiectului legii salarizarii. Unele din propunerile facute de alianta "Sed Lex", in negocierile cu reprezentantii Guvernului, se regasesc in textul de lege adoptat la sfarsitul lunii trecute de Camera Deputatilor.
Acestea vizeaza angajarea raspunderii functionarilor publici doar dupa trimiterea lor in judecata si instituirea unor masuri speciale de protectie pentru functionarii publici cu atributii de control, inspectie si executare silita. Totodata, a fost preluata in textul legii propunerea de instituire a sistemului de avansare tip cariera a functionarilor publici, care presupune promovarea in gradul profesional pe propriul post, fara ca acest lucru sa mai fie conditionat de existenta unui post vacant, potrivit Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.