Traian Basescu a afirmat, intr-o emisiune radio, ca initiativa PNL de retragere a trupelor romane din Irak reprezinta un puci impotriva intereselor Romaniei. "Initiativa PNL este un puci impotriva Romaniei, impotriva unei relatii construite cu greu,

Traian Basescu a afirmat, intr-o emisiune radio, ca initiativa PNL de retragere a trupelor romane din Irak reprezinta un puci impotriva intereselor Romaniei. "Initiativa PNL este un puci impotriva Romaniei, impotriva unei relatii construite cu greu, a unei relatii costisitoare", a spus presedintele statului.
Acesta a precizat ca nu este impotriva unei dezbateri publice pe aceasta tema. Basescu a criticat insa vehement modul in care dezbaterea a fost initiata de liberali.

Ungureanu si Vladescu, aparati de presedinte

Presedintele nu a ezitat sa-i apere pe ministrii PNL care nu au sustinut initiativa lui Tariceanu si a lui Atanasiu, care ulterior au fost amenintati cu sanctiuni pe linie de partid.
"Nu are importanta ca Ungureanu si Vladescu au votat in CSAT impotriva initiativei PNL. Conform legii, presedintele are obligatia sa consulte CSAT in astfel de subiecte si asta am facut, i-am intrebat la sfarsit pe fiecare. Dar pozitia CSAT este consultativa", i-a scuzat seful statului pe cei doi liberali disidenti. In pofida neutralitatii impuse de Constitutie fata de partidele politice, Basescu a criticat propunerile de sanctionare ale celor doi pe linie de partid si a acuzat conducerea liberala ca a impus PNL un comportament de partid-stat: "Nu voi accepta niciodata ideea unui partid-stat. In campanie reprosam PSD comportamentul de partid-stat (...) Este o eroare politica (ideea sanctionarii celor doi ministri de catre PNL - n. red.) pe mai multe paliere.
Un anumit partid are comportament de partid-stat, adica ce hotaraste la sediu trebuie sa se intample in realitate in tara". Intrebat de un ascultator daca ar fi putut fi evitata "transformarea PNL intr-un SRL", Basescu a ezitat initial sa ofere un raspuns, dar pana la urma nu s-a putut abtine. "Daca v-as raspunde, maine mi-as atrage toate criticile. Totusi, in formula actuala, raspunsul este nu", a afirmat seful statului.

Putere pe masura legitimitatii

Dupa ce a impiedicat fara prea mare efort schimbarea atitudinii fata de angajamentele militare externe ale Romaniei, Basescu a reluat acuzele la adresa guvernului Tariceanu, acuze prezentate initial cu ocazia mesajului prezentat in Parlament pe tema integrarii. "Nu pot fi solidar cu Guvernul, mai ales cand nu isi indeplineste obligatiile stipulate in programul de guvernare. E una cand nu poti, alta cand nu vrei", a spus presedintele. Ca si atunci, prima tinta a fost refuzul premierului de a accepta restructurarea aparatului guvernamental. Apoi a afirmat ca sistemul sanitar este unul prea risipitor, desi bugetul sau este de patru ori mai mare decat in 1989 si a cerut trecerea scolilor in administrarea autoritatilor locale. Presedintele a incheiat spunand ca atentionarea asupra problemelor este singura solutie pe care o are la indemana, neavand drept de initiativa legislativa. Problema repartizarii atributelor intre institutiile statului a fost tratata pe principiul "sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic". Daca initial a declarat ca actuala impartire a puterii intre institutii este justa, iar Constitutia nu trebuie modificata, Basescu a adaugat: "Poate, eventual, ar fi necesara, in Constitutie, o armonizare intre legitimitatea si puterea presedintelui, intre legitimitatea pe care o are si capacitatea de a rezolva lucrurile".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.