Oficialitatile ucrainene si ruse au convenit la sfarsitul saptamanii trecute mentinerea la nivelul actual a pretului gazelor naturale furnizate Ucrainei pe o perioada de trei luni.
Aceasta decizie, obtinuta de premierul Iuri Iehanurov, nu este
Oficialitatile ucrainene si ruse au convenit la sfarsitul saptamanii trecute mentinerea la nivelul actual a pretului gazelor naturale furnizate Ucrainei pe o perioada de trei luni.
Aceasta decizie, obtinuta de premierul Iuri Iehanurov, nu este o rezolvare a crizei, ci cel mai probabil o incercare de pasare a sa in sarcina sucesorului sau, Iulia Timosenko, informeaza Reuters.
Ucraina a incheiat in luna ianuarie un acord care prevede dublarea pretului gazelor importate din Rusia, pentru a rezolva un conflict care a determinat sistarea temporara a livrarilor catre Europa.
Rusia a semnalat anterior ca intentioneaza sa aplice o noua scumpire a pretului gazelor in luna iulie, dar, potrivit noului acord, va mentine pretul de 95 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului, a declarat premierul ucrainean Iuri Iehanurov, precizand ca pentru ultimele luni ale anului vor fi necesare noi negocieri. "Industria poate functiona intr-o atmosfera de calm. Pentru trimestrul al patrulea vom purta insa noi discutii", a spus Iehanurov. Cabinetul de la Kiev urmeaza sa demisioneze, in urma deciziei partidelor reprezentate in Parlament dupa alegerile din luna martie de a forma un nou guvern de coalitie.
Negocierile au avut loc intre companiile Ukrgazenergo si RosUkrEnergo, care actioneaza ca intermediari pentru furnizarea de gaze din Rusia si Asia Centrala catre Ucraina.
Compania rusa Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume, asigura un sfert din necesarul Europei si pana la 80% din exporturile sale tranziteaza Ucraina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.