Aflat miercuri la Strasbourg, in vizita la Consiliul Europei, Edouard Balladur, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului francez, a declarat presei ca, in opinia sa, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, in anii urmatori, Uniunea Euro
Aflat miercuri la Strasbourg, in vizita la Consiliul Europei, Edouard Balladur, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului francez, a declarat presei ca, in opinia sa, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, in anii urmatori, Uniunea Europeana ''nu se va mai putea extinde deoarece sistemul institutional european nu va fi unul corespunzator, adoptarea deciziilor cu unanimitate de voturi devenind aproape imposibila''.
Cu toate acestea, a adaugat Balladur, celor aproximativ 20 de tari din Balcanii de Vest si din fosta URSS, care bat la portile Europei, va trebui sa li se propuna ''contracte de parteneriat privilegiat'', reprezentand o etapa spre o viitoare aderare la Uniune.
Oficialul francez a subliniat ca ''Europa trebuie sa inceteze a mai nutri ideea ca Tratatul Constitutional European respins la referendumul din 29 mai 2005 ar putea fi totusi ratificat de catre Franta in actuala sa forma (...). Ar fi absurd sa i se ceara unui popor sa se dezica la doar doi ani de o idee in care a crezut''.
In schimb, a sugerat Balladur, ca o masura de tranzitie, in circa 6 luni, un tratat european ar putea instaura sistemul alegerii de catre sefii de stat si de guvern, reuniti la Consiliul European, a unui presedinte al UE pentru o perioada de doi ani si jumatate. Acest presedinte nu va mai trebui sa exercite vreo functie in tara sa. (In prezent, dupa cum se stie, Consiliul European este prezidat de catre unul dintre sefii de stat sau de guvern din cele 25 de tari membre, pentru cate o perioada de sase luni).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.