Din datele Bancii Nationale a Romaniei rezulta ca, in primele 5 luni din an, imprumuturile populatiei si firmelor s-au accelerat fata de 2005, mai ales pe seama creditelor in lei.

In luna mai, potrivit datelor furnizate de BNR prin com
Din datele Bancii Nationale a Romaniei rezulta ca, in primele 5 luni din an, imprumuturile populatiei si firmelor s-au accelerat fata de 2005, mai ales pe seama creditelor in lei.

In luna mai, potrivit datelor furnizate de BNR prin comunicatul privind indicatorii monetari, romanii au batut recordul lunar de imprumuturi de la inceputul anului incoace. Creditul neguvernamental, adica imprumuturile totale ale populatiei si companiilor, a crescut in luna mai fata de aprilie cu peste 6%, ajungind la nivelul de 72,3 miliarde RON, se arata in comunicatul Bancii Nationale.

Indatorare accelerata in lei

Pe componente, adica impartit dupa moneda in care a fost contractat, creditul in lei a crescut cu 7,3%, in timp ce creditul in valuta, exprimat in lei, s-a majorat cu 4,9%. Pe baze anuale, adica fata de luna mai 2005, se inregistreaza o veritabila explozie a creditului popula-tiei in lei, cresterea acestor imprumuturi fiind de 125%, adica mai mult decit o dublare. Creditele totale contractate de persoanele fizice totalizau la finele lunii mai aproape 17 miliarde de lei noi. Amintim ca aceasta evolutie este apreciata de BNR drept ingrijoratoare si ca banca centrala a decis masuri de temperare prin majorarea ratelor rezervelor minime obligatorii in lei de la 16% la 20%. Bancherii apreciaza ca masura va conduce la o usoara crestere a dobinzilor pentru imprumuturile in lei, dar ca in aceeasi masura ne putem astepta si la o scadere a dobinzilor la depozite la unele banci care vor prefera sa lase neschimbate ratele de dobinda la credite pentru a nu pierde cota de piata in favoarea concurentei.

Crestere cu 2,7% a economiilor

Cvasibanii, adica economiile in lei ale populatiei impreuna cu depozitele in lei ale persoanelor juridice si depunerile in valuta ale rezidentilor, au crescut cu 3,5%, ajungind la 65,6 miliarde RON. De asemenea, economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 2,7% in mai, fata de aprilie, romanii depunind in conturile de economii 17,9 miliarde RON, adica 19,6% din toata masa monetara. Fata de luna mai a anului trecut, economiile populatiei sint in crestere cu 16,8%.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut si ele cu 5,3%, ajungind la 20,449 milioane RON. Depunerile in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,7%, depasind 27 miliarde RON. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o majorare de 13,0%; depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 26,0%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 4,4%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.