IBM detine 48 la suta dintre sistemele incluse TOP 500, inregistrand cresteri in ceea ce priveste numarul sistemelor bazate pe arhitectura Blue Gene, microprocesoare POWER
si servere BladeCenter incluse in clasament.
IBM detine 240 din
IBM detine 48 la suta dintre sistemele incluse TOP 500, inregistrand cresteri in ceea ce priveste numarul sistemelor bazate pe arhitectura Blue Gene, microprocesoare POWER
si servere BladeCenter incluse in clasament.
IBM detine 240 dintre cele mai performante 500 de supercomputere din lume si mai mult de jumatate din puterea totala de procesare, potrivit clasamentului cu cel mai inalt grad de competenta in domeniul supercomputerelor, TOP500, lansat recent. Supercomputerul IBM Blue Gene/L - dezvoltat si instalat in cadrul Laboratorului National Lawrence Livermore - este lider cu o performanta unica in lume de 280,6 teraflopi, adica mii de miliarde de calcule pe secunda.
Suprematia IBM in domeniul supercomputerelor a fost sustinuta de rezultatele remarcabile inregistrate la nivelul mai multor platforme de calcul; printre aceste performante pot fi mentionate cresterea numarului sistemelor bazate pe arhitectura Blue Gene (de la 19 la 24, comparativ cu clasamentul precedent), clustere AMD Opteron (de la 8 la 31) si masini bazate pe servere System p (de la 46 la 47), precum si includerea in TOP500 a supercomputerului bazat pe servere BladeCenter JS21 - sistemul de 15 teraflopi aflat la Universitatea Indiana, cel mai mare supercomputer aflat in dotarea unei universitati din Statele Unite.
Numarul sistemelor bazate pe arhitecturi IBM BladeCenter incluse in TOP500 a crescut considerabil, ajungand de la 71 la 132, comparativ cu ultimul clasament dat publicitatii in noiembrie 2005. Sistemele bazate pe arhitecturi Blade au obtinut performante cumulate de peste 470 de teraflopi in clasamentul din acest an. Arhitectura BladeCenter le furnizeaza clientilor o solutie de calcul ultraperformant inovatoare si complexa, care ofera posibilitatea de a integra servere, dispozitive de stocare, solutii de lucru in retea si platforme software intr-un singur sistem.
Pe urmatoarele locuri in TOP500, dupa supercomputerul Blue Gene/L din cadrul institutiei Lawrence Livermore, s-au clasat doua sisteme dezvoltate tot de IBM: Blue Gene/L Watson, cu o performanta de 91,29 teraflopi, si supercomputerul ASC Purple - aflat tot in dotarea laboratorului national Lawrence Livermore - care a fost imbunatatit recent pentru a atinge o performanta de 75,76 teraflopi. Sistemele Blue Gene/L si ASC Purple sunt utilizate in cadrul Programului de Calcul Ultraperformant si Simulare Avansata (Advanced Simulation and Computing - ASC), un proiect dezvoltat de catre Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite (Department of Energy's National Nuclear Security Administration). Acest program este proiectat sa asigure siguranta, securitatea si fiabilitatea resurselor nucleare ale Statelor Unite prin evitarea testelor subterane.
Sistemele IBM au obtinut performante cumulate de peste 1,5 petaflopi din totalul de 2,791 petaflopi, de peste trei ori rezultatele cumulate ale celui mai apropiat rival, HP. IBM detine 4 din primele 10 sisteme incluse in clasamentul din acest an. Totodata, IBM detine 46 din primele 100 de sisteme din TOP500.
Mai mult, IBM debuteaza in clasamentul din acest an cu cinci sisteme Blue Gene noi. Printre acestea se numara cele trei sisteme aflate in dotarea Organizatiei de Cercetare KEK High Energy Accelerator din Japonia, precum si sistemul din cadrul laboratorului Juelich Forschungszentrum din Germania, clasat pe locul opt in TOP500.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.