Salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta al Romaniei gazduiesc, de cateva zile, o selectie de 102 lucrari de arta romaneasca si europeana din colectia Anastase Simu. Piesele, reprezentand peisaje, figuri umane, naturi statice si compozitii cu
Salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta al Romaniei gazduiesc, de cateva zile, o selectie de 102 lucrari de arta romaneasca si europeana din colectia Anastase Simu. Piesele, reprezentand peisaje, figuri umane, naturi statice si compozitii cu personaje, fac parte din fondul de baza al colectiei si sunt realizate in tehnici diferite: creion, tus si carbune, acuarela, guasa si pastel.
Printre artistii romani care semneaza lucrarile de grafica prezentate publicului se numara Carol Popp de Szatmary ("Surugii"), Theodor Aman ("Ursul"), Misu Teisanu ("Femeie in peisaj"), Alexandru Severin ("Portret de femeie cu palarie"), Constantin Jiquidi ("Tigan la drum"), Rudolf Schweitzer-Cumpana ("Peisaj"), Apcar Baldazar ("Legenda lui Fat-Frumos").
Autorii straini - artisti ce apartin diverselor scoli europene - sunt reprezentati de Antoine Bourdelle, sculptor, desenator, pictor, Camille Pissarro, pictor si desenator impresioniost, Alexandre Calame, Eugene Vibert, si altii. Prin selectia prezentata, expozitia isi propune sa readuca in atentia publicului un aspect important al primei colectii de arta donate statului de catre un colectionar a carui deviza, in nobila sa activitate, a fost "Nu numai pentru noi, dar si pentru altii".
Anastase Simu (1854-1935) a fost primul colectionar de la noi care a considerat necesar sa ridice o "casa de arta" cu scopul de a contribui la "educatia multimei", un muzeu (inaugurat la 21 mai 1910, in centrul Bucurestiului, o premiera institutionala in Romania) care sa demonstreze ca "artele noastre plastice se pot alatura si compara de acum artelor plastice universale".
Colectia acestui mare iubitor de arta - doctor in stiinte politice si administrative, ocupand functiile de secretar la Legatia Romaniei din Berlin, mai tarziu senator de Braila, in trei legislaturi - cuprindea circa 1.200 de piese din toate genurile artistice: pictura, grafica, sculptura, arta decorativa. Din pacate, Muzeul Simu a functionat pana in anul 1960, cand a fost demolat pentru a se construi actualul bloc "Eva".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.