Transporturile, Educatia si Sanatatea au fost din nou prioritatile Guvernului la a doua rectificare bugetara din acest an.

Ministerele care se ocupa de aceste domenii au obtinut cele mai mari felii din banii disponibilizati de stat, po
Transporturile, Educatia si Sanatatea au fost din nou prioritatile Guvernului la a doua rectificare bugetara din acest an.

Ministerele care se ocupa de aceste domenii au obtinut cele mai mari felii din banii disponibilizati de stat, potrivit rectificarii aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului. Sumele suplimentare puse pe cheltuieli, in total de 7,3 miliarde de lei (peste doua miliarde de euro) au fost hotarite dupa o discutie de taina intre premierul Tariceanu, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Astfel, Guvernul este aco-perit de girul bancii centrale in fata unui deficit care se apropie la numai 0,5% de pragul critic fixat de Uniunea Europeana la 3% din PIB-ul unui stat membru.

Din nou infrastructura

Pe linga cele 585,7 milioane de lei primiti la rectificarea din primavara, Ministerul Transporturilor va mai primi fonduri suplimentare in valoare de 1,7 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei de la bugetul de stat, si 601 milioane de lei din credite externe. Din totalul sumei alocate, 836,9 milioane de lei sint destinati programelor de intretinere si dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare, 30 de milioane de lei vor fi cheltuiti pentru reabilitarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local si alimentarea cu apa a satelor, iar 45 de milioane de lei vor fi utilizati pentru programul salilor de sport. La acestea se adauga 63 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a turismului.

Pentru invatamintul superior

Ministerul Educatiei va primi 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, din care 285 de milioane de lei pentru investitii, consolidari, reabilitari si reparatii capitale ale imobilelor din sistemul de invatamint superior, 277 de milioane de lei pentru imobilele din sistemul preuniversitar, 250 de milioane de lei pentru dotarea laboratoarelor scolare. Ministerul Sanatatii va beneficia de 1,1 miliarde de lei, o parte din bani urmind sa fie folositi la realizarea a opt spitale regionale si extinderea unor corpuri ale Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Masini pentru politisti

Ministerul Administratiei si Internelor va primi 514,5 milioane de lei, din care 500 de milioane de lei de la bugetul de stat. Sumele de la buget vor fi cheltuite pentru reparatii curente si achizitii de autovehicule si tehnica de calcul (219,2 milioane de lei).

Subventii si despagubiri

Ministerul Agriculturii va beneficia de fonduri suplimentare de 476,1 milioane de lei, din care 450 de milioane de lei de la bugetul de stat, 23 de milioane de lei din venituri proprii si 3,1 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile. Fondurile vor fi alocate in principal pentru subventionarea producatorilor agricoli (286,7 milioane de lei) si despagubirea fermierilor pentru pagubele suferite in urma calamitatilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.