Romanii au o perceptie confuza in legatura cu capitalismul, apreciind valori precum libertatea si bunastarea economica, dar sustinand etatismul si egalitarismul, arata concluziile unui studiu publicat, ieri, de Gallup Romania la cererea Fundatiei Hor

Romanii au o perceptie confuza in legatura cu capitalismul, apreciind valori precum libertatea si bunastarea economica, dar sustinand etatismul si egalitarismul, arata concluziile unui studiu publicat, ieri, de Gallup Romania la cererea Fundatiei Horia Rusu.
Studiul privind perceptia si asumarea valorilor capitaliste in Romania include un sondaj efectuat intre 7 si 22 decembrie 2005, pe un esantion de 1050 de persoane, reprezentativ la nivel national. Gallup a intervievat si 77 de parlamentari, in perioada decembrie 2005 - martie 2006. Studiul cuprinde si o cercetare calitativa pornita de la o serie de interviuri cu oameni de afaceri.
Conform reprezentantilor Fundatiei Horia Rusu, care a organizat conferinta de lansare a studiului, cele trei abordari releva faptul ca, la nivelul populatiei, exista un mod confuz de percepere a valorilor capitaliste, asa cum sunt acestea definite in manualele de politologie.
Populatia Romaniei are, in proportie de 60%, un "sentiment pozitiv" fata de capitalism, procentul crescand semnificativ in randul parlamentarilor, informeaza Mediafax.

Sentiment de inechitate

Capitalismul este asociat, la nivelul maselor, cu ideea de prosperitate economica, in timp ce, la nivelul elitelor politice, conceptul este perceput ca un set de principii, cum ar fi libertatea individuala si sociala si economia de piata. Studiul releva faptul ca populatia are, din cauza evolutiei sociale si economice de dupa 1989, "un sentiment de inechitate", care determina sustinerea etatismului (implicarea puternica a statului in viata economica si sociala) si a egalitarismului (egalizarea consumului individual si a modului de trai al membrilor societatii). Elitele economice percep ca institutii definitorii pentru capitalism Parlamentul, Justitia, Bursa si Bancile. Parlamentul si Justitia din Romania sunt percepute de oamenii de afaceri romani ca o frana in dezvoltarea capitalismului, din cauza instabilitatii legislative si a ineficientei sistemului juridic. Reprezentantii Fundatiei care a comandat studiul au precizat ca acesta este primul pas al unei cercetari calitative mai largi, care abordeaza transformarea capitalista a Romaniei. Studiul a fost realizat in perioada 7 - 22 decembrie 2005 si are o eroare tolerata de 3%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.