Lucrarile de constructie la Biblioteca Nationala, incotro? Este o intrebare la care ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu spera sa raspunda in scurt timp.
La inceputul acestui an, Iorgulescu afirma ca va fi semnat un memorandum cu M
Lucrarile de constructie la Biblioteca Nationala, incotro? Este o intrebare la care ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu spera sa raspunda in scurt timp.
La inceputul acestui an, Iorgulescu afirma ca va fi semnat un memorandum cu Ministerul Finantelor Publice pentru acordarea a 100 de milioane euro, bani destinati continuarii lucrarilor de constructie a Bibliotecii Nationale. Cele 100 de milioane de euro urmau sa fie folosite incepand cu aceasta luna.
Construirea acestei biblioteci a inceput in urma cu aproximativ 20 de ani, insa, dupa 1989, lucrarile au ''mers cu pas de melc'' fie din cauza neregulilor gasite de autoritati, fie din cauza imposibilitatii justificarii unor fonduri destinate lucrarilor de constructie.
Cert este ca, la ora actuala, Corpul de Control al Ministerului Culturii si Cultelor a constatat faptul ca, in cazul Bibliotecii Nationale, lucrarile de constructie au fost incredintate fara licitatie, iar platile au fost efectuate in lipsa proceselor-verbale de receptie.
Ministrul Iorgulescu a explicat faptul ca acest control a fost realizat pentru a vedea daca cele 100 de milioane de euro pot fi ''investite'', incepand cu aceasta luna, in Biblioteca Nationala, fara a aparea, ulterior, probleme, indeosebi financiare. Totodata, el a mai spus ca, prin verificarea efectuata de Corpul de Control al ministerului, a vrut sa vada, cu exactitate, care este stadiul lucrarilor.
Dupa ce au aflat ca atribuirea lucrarilor nu a fost facuta in conformitate cu Legea privind achizitiile publice si ca pentru sumele platite nu exista procese verbale, reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au sesizat Corpul de Control al premierului si Curtea de Conturi. In principal, aspectele sesizate fac referire la atribuirea directa a contractelor pentru lucrari, fara a exista comisii de licitatie si la modul de achitare al lucrarilor deja efectuate.
Lucrarile la Biblioteca Nationala sunt ''intrerupte'' de catre Ministerul Culturii si Cultelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.