Barbatul retinut luni pentru terorism, in apropierea localitatii Buzias, a fost arestat ieri, pentru 29 de zile. Florin Lesch a fost capturat in timp ce se indrepta catre Timisoara, intentionand sa detoneze o masina intr-o zona aglomerata din oras
Barbatul retinut luni pentru terorism, in apropierea localitatii Buzias, a fost arestat ieri, pentru 29 de zile. Florin Lesch a fost capturat in timp ce se indrepta catre Timisoara, intentionand sa detoneze o masina intr-o zona aglomerata din oras. In momentul in care a fost retinut, in masina sa s-au gasit doua butelii de aragaz pline, pe care intentiona sa le arunce in aer in centrul Timisoarei. El le-a declarat anchetatorilor, luni seara, ca prin actiunea lui dorea sa determine autoritatile romane sa retraga trupele din Irak.
Timisoara a scapat de 11 septembrie
O masina de doi bani. O explozie asurzitoare. O baie de sange. Zeci de morti si sute de raniti grav. Un oras in stare de soc. O tara in care absolut nimic nu mai este sigur. Un terorist nebun suparat pe viata, pe americani, pe occidentali, pe evrei, pe propriile lui cunostinte si prieteni. Asa ar fi putut incepe acest material. Din fericire, presupusul terorist din Lugoj, Ioan Florin Lesch (dupa convertire la islamism Aynan Hassan Abger), nu a reusit sa-si puna planul diabolic in aplicare. A fost oprit la mai putin de 30 de kilometri de Timisoara, orasul in care voia sa arunce in aer o masina capcana. Cu rezervorul plin ochi de benzina si doua butelii, pe bancheta din spate, care la cea mai mica scanteie puteau produce o catastrofa. Se pare ca lugojeanul voia sa plaseze masina cat mai "strategic". Dorea sa faca istorie. Sa devina celebru. Lumea sa vorbeasca despre el cu teama si respect. Aeroportul International, Complexul Studentesc, Centrul Comercial Iulius Mall erau cele mai posibile trei destinatii pe care Lesch le-ar fi ales pentru a-si arunca in aer masina. Aglomeratia de oameni din aceste zone il tenta pe teroristul din Lugoj.
Oprit la 30 de kilometri de tinta
Luni seara, ora 18.00. Un Renault 18, intr-o stare jalnica, goneste spre Timisoara. Un sofer de 28 de ani, care se grabeste nefiresc. Crede ca nimic nu ii poate sta in cale. Trece de Buzias si mai are aproximativ 30 de kilometri pana la destinatia finala. Timisoara. Nu banuieste ca zeci, poate sute de oameni ii urmaresc fiecare miscare. DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, SRI si DPIR sunt aproape. Vede dintr-o data drumul blocat de masini ale politiei si zeci de oameni in negru care il asteapta doar pe el. Poate in acel moment Florin Lesch a inteles ca totul este pierdut. Este dat cu forta jos din masina. Nu schiteaza nici un gest, nu spune nici un cuvant. Nu raspunde la provocari. Misiunea sa a fost un esec. Nu a reusit sa-si duca pana la capat promisiunea facuta mai multor prieteni si adeptilor ideologiei fundamentalist islamice. Il asteapta ani grei de inchisoare.
Aprinzatorul de aragaz era detonatorul
Masina criminala avea pe bancheta din spate doua butelii pline de aragaz, puse cap la cap. Acestea erau legate la un detonator. Alte fire de la detonator erau conectate la rezervorul plin ochi de benzina. Lesch gandise totul pana in cele mai mici detalii. Alimentarea masinii se facea direct dintr-un bidon, pentru ca rezervorul sa ramana vesnic plin. Un sistem complicat, prea complicat pentru a fi totusi opera unui simplu nebun. Potrivit Parchetului General, barbatul urma sa detoneze buteliile de gaz cu ajutorul unui aprinzator de aragaz conectat artizanal la un telefon mobil.
Acesta intentiona ca, in momentul in care va lasa autoturismul intr-un loc aglomerat din Timisoara, sa il inchida ermetic, sa dea drumul gazului din butelii si, dupa cateva minute, sa actioneze de la distanta telefonul mobil aflat in masina, care, cu ajutorul aprinzatorului, ar fi declansat o scanteie ce urma sa produca deflagratia, amplificata si de rezervorul plin cu benzina al masinii. Se pare ca mai avea pregatita si o cantitate de 80 de kilograme de dinamita pe care voia sa o foloseasca drept explozibil.
Lesch nu voia sa se sinucida, desi declarase in repetate randuri ca ar face acest lucru. Planul lui era mult mai simplu si mai practic. Un telefon mobil, lasat in masina, avea sa declanseze scanteia fatala in momentul in care era apelat. El si-a petrecut noaptea in audieri la Parchetul Timis. Alti doi prieteni de ai lui au fost si ei audiati. Unul dintre prietenii lui Lesch parea la un moment dat un posibil suspect. Acesta terminase Cibernetica. Se pare ca cei doi nu au fost atat de periculosi, fiind eliberati in cursul zilei de ieri. Oricum, luni noaptea, mai multe descinderi, facute simultan la prieteni sau cunostinte de-ale lui Lesch, au transformat Lugojul intr-un oras in stare de sediu.
Extremist 100%
Ioan Florin Lesch era monitorizat de catre SRI inca de pe 17 decembrie 2004. Atunci, asupra lui au planat mai multe suspiciuni ca ar avea legaturi cu organizatii teroriste fundamentalist - islamice. SRI si-a infiltrat oamenii in cercul sau de prieteni. La o cafea sau la o bere, se pare ca lugojeanul facea destainuiri incredibile. Spunea ca isi doreste sa savarseasca atentate teroriste in Romania. Ca ii uraste pe toti cei care lupta alaturi de americani in Irak si Afganistan. Acuza cu fiecare prilej politica pro-occidentala a Romaniei. In urma cu doi ani, Lesch se converteste la islamism si jura razbunare tuturor celor care lupta alaturi de americani. Tot atunci, Lesch isi ia pseudonimul de Aynan Hassan Abger. Sustine de mai multe ori ca este dispus sa se sacrifice intr-un atentat terorist pentru visul sau. Inca din 2002, participa la tabere de pregatire religioasa din Romania si intra in legatura cu miscari extremist - teroriste.
Voia sa fie celebru
Lesch s-a filmat si a trimis mai multe mesaje posturilor de televiziune Al Jazzera si CNN, imbracat in haine arabesti si vorbind araba. In aceste mesaje, nedifuzate niciodata de televiziunile carora le erau destinate, Lesch ameninta cu mari atentate in Romania. Precum vazuse probabil in filmele cu teroristi sau citise prin ziare, ca un mare conducator islamic, Lesch indemna la declansarea Razboiului Sfant - Jihadul.
Vecinii lui Florian Lesch au fost surprinsi sa afle de isprava acestuia. "Era el mai retras, nu prea vorbea cu nimeni. Tot timpul si-a dorit sa fie soldat", a spus o vecina. Unul dintre cei doi amici ai lugojeanului, care a si fost eliberat din lipsa de probe, a declarat ieri ca vrea sa dea in judecata DIICOT-ul, considerandu-se nevinovat. "Eu nu am facut nimic, sunt nevinovat. Sunt amic cu Lesch, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten. O sa dau autoritatile in judecata pentru ca pentru ca am fost retinut ilegal", a declarat acesta. Potrivit anchetatorilor, cei doi amici ai acestuia au aruncat peste geam CD-uri si componente de calculator. Procurorii au mai spus ca Lesch tinea legatura pe Internet cu adepti ai Jihadului si ca, de obicei, intra pe Internet noaptea tarziu, folosind numele "Toratoga". Ieri dupa-amiaza, cu cateva ore inainte ca ordonanta de retinere sa expire, ceea ce ar fi dus la punerea in libertate a lui Lesch, magistratii timisoreni au emis pe numele acestuia un mandat de arestare pentru 29 de zile, fiind acuzat de acte de terorism. Avocata lui Florin Lesch a declarat recurs.
Site pe Internet
Barbatul avea un site propriu pe Internet "prin care isi promova intentia de a adera la structuri teroriste". Pe parcursul filajului, anchetatorii au aflat ca Lesch este adept al ideologiei radical - islamiste si ca apreciaza ca poporul roman "trebuie sa plateasca si sa fie pedepsit intrucat este aliat al SUA, principalul dusman al islamismului". Ei mai spun ca, pana in prezent, nu au probe care sa confirme apartenenta lui Lesch la vreo structura terorista organizata, acesta urmand sa fie supus unei investigatii psihiatrice.
Potrivit SRI, incepand cu anul 2002 Lesch a participat la tabere de pregatire religioasa organizate in Romania, ocazie cu care a intrat in legatura cu membri ai organizatiei extremist-teroriste "Fratii musulmani". SRI sustine ca, in anturaj, acesta isi exprima deschis adeziunea la jihadul islamic, acuzand politica pro-occidentala a Romaniei. Dupa convertirea la islamism si alegerea pseudonimului Aynan Hassan Abger (fost soldat in cea de-a VII-a Brigada a Armatei Islamice Bosniace), Lesch a fost indoctrinat cu percepte fundamentaliste, declarandu-se dispus sa se sacrifice intr-un atentat terorist. De asemenea, prin intermediul retelei Internet, acesta a promovat atitudini violente anti-israeliene si anti-occidentale, indemnand la implicarea in jihad si a mentinut permanent legatura cu adepti ai ideologiei fundamentalist-islamice din tara si strainatate, in special cu musulmani din regiuni cunoscute ca pepiniera a fenomenului terorist.
SRI sustine ca pe parcursul monitorizarii au fost obtinute date certe privind intentiile lui Les de a comite atentate teroriste impotriva unor baze militare americane ce ar putea fi infiintate in Romania, cu ajutorul armelor si munitiei la care ar avea acces. Anchetatorii aveau informatii si ca acesta are legatura cu o retea terorista din Bosnia.
Filmul cu amenintarea lui Lesch pe site-ul ZIUA
Suspectat de terorism, Florin Ioan Lesch, a realizat cu ajutorul unei camere de filmat un mesaj audio-video de amenintare la adresa Romaniei, pe care l-a transmis pe internet mai multor televiziuni din tara si din strainatate, printre care Al-Jazeera si CNN, a anuntat, ieri, un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Puteti vizuliza, atasat, filmul trimis de Lesch la mai multe televiziuni.
Basescu: Exista tentatii
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Sibiu, ca barbatul arestat la Timisoara pentru terorism nu este primul cetatean tentat sa evalueze posibilitatea organizarii unui atac terorist in Romania. "Sa nu credeti ca suntem la prima situatie in care ar exista la unii cetateni, in mod deosebit straini, tentatia de a evalua posibilitatile oganizarii unor atentate pe teritoriul Romaniei. Practica noastra este: la suspiciune expulzare si mai discutam peste 15 ani", a declarat Basescu, citat de Mediafax. Presedintele a mai spus ca organele statului trebuie sa isi faca datoria in acest caz si ca au existat, cu siguranta, elemente care sa justifice capturarea tanarului.
Politia a ridicat un Coran
Florin Lesch nu a mai avut pana acum probleme cu Politia si nu s-a remarcat prin nimic deosebit. Purtatorul de cuvant al Politiei Lugoj, Nicolae Preda, a declarat ca barbatul nu era in evidentele Politiei si nu a fost cercetat pentru vreo fapta. Preda a spus ca nici macar nu era cunoscut drept o persoana violenta. Pe de alta parte, mama tanarului, Elena Lesch, s-a declarat socata de cele intamplate. Ea spune, citata de Mediafax, ca Florin are doar opt clase si ca, desi era un copil cuminte, avea momente cand voia sa iasa in evidenta. "Am fost socata sa aud de ce e acuzat fiul meu. Politia a venit si a ridicat de acasa un Coran. Il cunosc bine si ii place sa iasa in evidenta. Imi pare rau ca nu l-am dus pana acum la un psihiatru ori la un psiholog. N-a fost plecat niciodata nicaieri, nici macar nu are pasaport", a spus mama acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.