Semnalele emise de telefoanele mobile modifica activitatea acelei parti a creierului care se afla in vecinatatea aparatului, dar nu s-a stabilit inca daca aceste efecte sunt negative, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni, tran
Semnalele emise de telefoanele mobile modifica activitatea acelei parti a creierului care se afla in vecinatatea aparatului, dar nu s-a stabilit inca daca aceste efecte sunt negative, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni, transmite Reuters. Studiul, publicat in Annals of Neurology, se adauga altor cercetari care au ca subiect efectele telefoanelor mobile asupra creierului si legatura dintre utilizarea acestora si aparitia cancerului. In lume exista aproximativ doua miliarde de utilizatori de telefoane mobile, dintre care peste 500 de milioane utilizeaza un tip de telefon care emite campuri electromagnetice, cunoscut ca Global System for Mobile communications sau telefon radio GSM. Efectele acestui tip de telefon asupra creierului constituie o problema foarte controversata. Echipa de cercetatori coordonata de profesorul Paolo Rossini de la spitalul Fatebenefratelli din Milano a utilizat stimularea magnetica transcraniana (SMT) pentru a verifica modul in care functioneaza creierul in timpul utilizarii telefoanelor mobile. In cazul a 80% dintre voluntarii care au utilizat un telefon mobil tip GSM 900, timp de 45 de minute, celulele cortexului motor din partea creierului aflata in vecinatatea telefonului au inregistrat o stare de excitabilitate, starea celulelor revenind la normal dupa aproximativ o ora. Cercetatorii au declarat ca acest experiment nu a indicat faptul ca utilizarea telefonului mobil ar putea fi daunatoare pentru creier. Ei sunt, totusi, de parere ca persoanele care sufera de boli legate de excitabilitatea creierului, precum epilepsia, ar putea fi afectate. Studiile medicale care au ca subiect utilizarea telefoanelor mobile au furnizat concluzii foarte diferite. O echipa de cercetatori suedezi a sustinut anul trecut ca utilizarea telefoanelor mobile poate creste riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Pe de alta parte, un studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta japonezi a indicat faptul ca nu exista dovezi care sa sprijine ideea ca undele radio emise de telefoanele mobile pot afecta celulele organismului sau ADN-ul. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.