Romania se grabeste sa-si termine temele in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, scrie Fernando Cano, in editorialul sau din cunoscutul ziar spaniol "El Pais". Economia romaneasca isi continua panta ascendenta, dupa ce a inregist
Romania se grabeste sa-si termine temele in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, scrie Fernando Cano, in editorialul sau din cunoscutul ziar spaniol "El Pais". Economia romaneasca isi continua panta ascendenta, dupa ce a inregistrat o crestere de 6,9 la suta in primul trimestru al anului in curs.
Guvernul a reusit sa controleze deficitul fiscal, inflatia si somajul, totusi aceasta conjunctura nu ar fi suficienta pentru aderarea la UE in 2007. Problemele suscitate de sistemul impozitar si de esecul finantarii ajutoarelor de stat ar putea duce la o amanare a aderarii la clubul comunitar, opineaza editorialistul spaniol.
Romania a inregistrat o crestere economica de 6,9 la suta in primul trimestru al anului, cifra net superioara celei de 4,1 la suta inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere a fost determinata de o expansiune a industriei, care a crescut cu 4,8 la suta, si a constructiilor, cu 20,4 la suta, sectoare care reprezinta 84,2 la suta din PIB-ul Romaniei. Totodata, consumul final a crescut cu 10,9 la suta, in timp ce investitiile au inregistrat un ritm de crestere de 11,4 la suta.
Incepand cu acest deceniu, Guvernul a aplicat politici macroeconomice, impulsionand disciplina fiscala, printr-o politica monetara flexibila si reforme structurale care au ameliorat climatul investitiilor si sistemul impozitar.
Astfel, s-au consolidat ratele inalte de crestere, s-a redus deficitul, s-a tinut sub control inflatia si s-a redus indicele inalt al somajului. In anul 2000, majorarea anuala a preturilor ajungea la 45,6 la suta, o cifra care a scazut pana la 8,6 la suta, in 2005, si cu perspective de a se reduce la cinci la suta, anul acesta.
Romania este, cu cei 22 de milioane de locuitori ai sai, a doua mare piata din regiune dupa Polonia. Uniunea Europeana este principalul partener comercial al tarii, reprezentand aproape mai mult de doua treimi din comertul total.
Datele arata ca participarea UE in exporturile romanesti este de 73 la suta, in timp ce 60 la suta din importurile Romaniei vin din Europa Occidentala. Investitiile totale venite in Romania au fost de 6,3 miliarde de euro in 2005, dubland cifrele inregistrate la inceputul acestui deceniu.
Totusi, aceasta panorama este insuficienta pentru ca Romania sa adere la UE in ianuarie anul viitor, considera "El Pais". Ultimul raport al Comisiei Europene semnaleaza in cazul Romaniei deficiente precum implementarea sistemelor informatice ale UE in sistemul de colectare a impozitelor si esecul functionarii agentiilor pentru ajutoarele regionale si agricole.
Banca Mondiala si FMI au avertizat, pe de alta parte, ca Romania si Bulgaria trebuie sa-si accelereze reformele structurale pentru a ameliora climatul investitiilor. Trebuie, de asemenea, sa-si reformeze institutiile publice si sistemele legislative si judiciare, se mai spune in ziarul spaniol. (Rompres)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.