Actuala guvernare nu este buna, dar totusi ramanem la putere. Si aducem si un vicepremier nou. Dar am avea cateva doleante pe care, daca Alianta nu ni le indeplineste in sase luni de zile, iesim de la guvernare. Astfel s-ar putea rezuma, in cateva cu

Actuala guvernare nu este buna, dar totusi ramanem la putere. Si aducem si un vicepremier nou. Dar am avea cateva doleante pe care, daca Alianta nu ni le indeplineste in sase luni de zile, iesim de la guvernare. Astfel s-ar putea rezuma, in cateva cuvinte, spectacolul pus in scena de conservatori.
Dupa mai multe zile dedicate consultarilor la nivel local si central, membrii Consiliului National au fost convocati ieri la Palatul Parlamentului, pentru a lua decizia finala.
Mesajul presedintelui PC rostit in deschiderea sedintei a fost unul extrem de interesant. Pe de o parte spunea ca s-a saturat de "aroganta si lipsa de respect a partenerilor de coalitie". Iar urmatoarea fraza anunta ca propune un nou vicepremier.
Insa nota predominanta a discursului a fost data de sacrificiul pe care conservatorii il fac pentru "interesul national".
"PC a venit la guvernare dand curs invitatiei presedintelui Traian Basescu. Am raspuns atunci unei necesitati istorice. Am facut un compromis care ne-a costat imaginea partidului. Am facut acest lucru pentru tara", a spus Voiculescu. Pastrand aceeasi nota, liderul conservator i-a adus in discutie si pe oficialii europeni, care l-ar fi sfatuit sa nu paraseasca guvernarea. "Am avut convorbiri telefonice cu lideri marcanti ai UE, care au avut un cuvant greu de spus pentru decizia finala luata de PC", declara Voiculescu, in fata membrilor Consiliului National.
In ceea ce priveste Alianta, Voiculescu spune ca "a incetat de mult sa mai existe in fapt", numai ca "din ipocrizie sau anumite interese", multi se feresc sa spuna acest lucru.
Finalul discursului a pastrat acelasi ton, de sacrificiu in favoarea "interesului national". "Punand in prim plan interesul national, in ciuda faptului ca eu personal am o mare nemultumire de modul cum functioneaza guvernarea, ma voi supune hotararii Consiliului National", a conchis Voiculescu. A urmat apoi votarea rezolutiei PC.

Rezolutia a fost conceputa ca ultimatum

Rezolutia cere renegocierea protocolului coalitiei majoritare si sustinerea initiativelor PC si ale lui Dan Voiculescu de catre partenerii de coalitie.
Documentul prevede un termen de sase luni pentru indeplinirea acestor doleante, in caz contrar, Biroul Politic avand imputernicirea sa inceapa procedurile pentru iesirea de la guvernare la 1 ianuarie 2007.
Primul dintre punctele rezolutiei propuse adoptarii Consiliului National solicita "masuri urgente" pentru sustinerea principalelor propuneri legislative si amendamente ale presedintelui PC Dan Voiculescu referitoare la controlul averilor demnitarilor si redirectionarea sumelor dobandite ilicit catre fondurile de pensii, reducerea TVA la 9% si neimpozitarea profitului reinvestit.
Totodata, se cere sustinerea propunerilor legislative si amendamentelor facute de senatori, respectiv reducerea impozitului pentru microintreprinderi, adoptarea legii privind votul uninominal si amendamentelor referitoare la reprezentarea romanilor din judetele in care sunt minoritari in Consiliile Locale si Judetene, precum si modificarea si completarea sistemului public de pensii. In rezolutie se propune si adoptarea unui calendar cu termene precise pentru adoptarea proiectelor conservatorilor, iar Dan Voiculescu este mandatat sa asigure "o formula de guvernare stabila si eficienta".
Rezolutia a fost votata la Consiliul National al partidului, cu 332 voturi "pentru" si 23 "impotriva".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.