Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a recomandat Guvernului de la Sofia sa infiinteze o agentie independenta pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, in perspectiva aderarii tarii la Uniunea Europeana, relateaza Reuters. Gheorghi Parvanov a
Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a recomandat Guvernului de la Sofia sa infiinteze o agentie independenta pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, in perspectiva aderarii tarii la Uniunea Europeana, relateaza Reuters. Gheorghi Parvanov a declarat ca acest demers este cea mai buna modalitate de a anihila coruptia, in perspectiva integrarii in UE la 1 ianuarie 2007.
El a sutinut ca doar o agentie independenta, neafiliata Guvernului, ar putea sa ancheteze ministri, deputati si alti politicieni de rang inalt, obtinand rezultate care ar putea schimba radical situatia in domeniul crimei organizate.
"Coruptia este sursa tuturor relelor", a declarat el intr-un discurs despre securitatea nationala.
"Independenta politica (...) va asigura libertatea unei asemenea agentii de a ancheta oficiali din aparatul de stat", a subliniat presedintele bulgar.
Potrivit Mediafax, Comisia Europeana a amanat luna trecuta, recomandarea datei de aderare a Bulgariei la UE, apreciind ca Sofia trebuie sa inregistreze progrese in combaterea coruptiei si a crimei organizate.
UE a denuntat sistemul judiciar corupt din Bulgaria, apreciind ca au fost demarate prea putine anchete penale impotriva persoanelor banuite de coruptie si ca numarul oficialilor bulgari pusi oficial sub acuzare pana in prezent este unul redus.
Comisia Europeana urmeaza sa anunte la sfarsitul lunii septembrie daca Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.