Populatia civila ocupata din Romania va inregistra, pana la finele anului 2008, o crestere cu 0,5 la suta comparativ cu 2005, in timp ce numarul de salariati se va majora cu 5,5 la suta, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza.
Av
Populatia civila ocupata din Romania va inregistra, pana la finele anului 2008, o crestere cu 0,5 la suta comparativ cu 2005, in timp ce numarul de salariati se va majora cu 5,5 la suta, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza.
Avandu-se in vedere dezvoltarea viitoare a regiunilor, prin proiectele ce vor fi promovate pe plan local, dar si prin orientarea fondurilor bugetare catre zonele defavorizate sau mai slab dezvoltate, la nivel regional, pentru aceasta perioada s-au prognozat cresteri peste media nationala ale populatiei ocupate civile la sfarsit de an, pentru regiunea Bucuresti (4,6 la suta), urmata de regiunea Vest (0,8 la suta), regiuni care s-au evidentiat si in perioada anterioara in ceea ce priveste dezvoltarea economica. Usoare cresteri au fost estimate si pentru regiunile Nord-Vest si Centru.
Pentru celelalte regiuni s-au estimat scaderi usoare cuprinse intre 0,7 sau 0,1 la suta. Numarul mediu de salariati va creste in toate cele opt regiuni, avand in vedere, pe de o parte, cresterea economica prognozata, iar pe de alta parte masurile active de crestere a numarului locurilor de munca. Cresteri semnificative, peste media la nivel national, au fost estimate pentru regiunile Bucuresti (14,9 la suta), Vest (7,3 la suta) si Nord-Vest (6,6 la suta).
Pentru celelalte regiuni cresterile estimate au valori sub media nationala. Din punct de vedere al numarului de someri inregistrati, in intervalul 2006-2008, la nivel national, a fost estimata o scadere de 5,4 la suta, ajungandu-se la o rata a somajului de 5,6 la suta. Aceasta tendinta de scadere va fi urmata si de cea la nivel regional.
Pentru toate cele opt regiuni, au fost prevazute scaderi atat ale numarului de someri inregistrati, cele mai importante in regiunile Sud-Vest, Nord-Vest (minus opt la suta) si Nord-Est (minus 6,5 la suta), cat si a ratei somajului (regiunea Vest cinci la suta, Nord-Vest 3,8 la suta si Bucuresti 2,2 la suta, la nivelul anului 2008). Estimarile privind evolutia castigurilor salariale medii nete in perioada 2006 - 2008 la nivel national ne-au condus la o crestere in termeni nominali cu 37,1 la suta, respectiv o crestere a salariului real cu 17,5 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.