Saptamana trecuta evolutia raportului euro/leu a fost una de depreciere constanta a monedei nationale, dupa ce conform studiilor internationale, leul a avut cea mai spectaculoasa crestere a unei monede nationale fata de cea unica, din acest an, el ap
Saptamana trecuta evolutia raportului euro/leu a fost una de depreciere constanta a monedei nationale, dupa ce conform studiilor internationale, leul a avut cea mai spectaculoasa crestere a unei monede nationale fata de cea unica, din acest an, el apreciindu-se cu peste 4 procente.
Analistii sustin ca aprecierea euro a fost determinata de faptul ca fondurile straine, speculative sau de capital, au lichidat o parte din pozitiile lor, trecand pe pozitii de vanzare, pe fondul unei aversiuni globale fata de risc.
Ei prefera acum monedele mai sigure, cea unica fiind considerata ca avand un grad ridicat de siguranta dar si zonele unde dobanzile nu prezinta riscuri, precum SUA, unde se anticipeaza pentru august un nivel de 5,5% sau euro-zona, unde se asteapta o crestere la 3%. Iar Japonia da, la randul ei, semne ca este pregatita sa renunte la istoricul 0%.
Euro a inceput saptamana cu un curs de 3,5231 lei, pentru ca miercuri sa urce la 3,5474 lei, zi in care volumul tranzactiilor de pe piata valutara a fost de peste 1,4 miliarde euro iar cotatiile euro au urcat de la 3,52 la 3,6150 lei. Urmatoarele doua sedinte au fost la fel de agitate, volumele de tranzactionare zilnica coborand la 1 miliard de euro.
Vineri cursul a urcat, pentru prima data incepand cu data de 6 februarie, peste pragul de 3,6 lei, la 3,6083 lei. Cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 3,58 - 3,5850 si 3,6120 - 3,6170 lei, pe final piata stabilizandu-se la 3,6090 - 3,6140 lei.
Dolarul american a beneficiat atat de cresterea raportului euro/leu cat si de aprecierea sa fata de euro, cursul sau mediu urcand de la 2,7970 la 2,8759 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.