Vanzarile de arta au batut in aceasta saptamana recordurile la Londra, dinamizate de noii cumparatori din Rusia, Orientul Apropiat si Asia, care se adauga clientilor traditionali europeni si americani.
Vanzarile de la Sotheby's, care s-au inc
Vanzarile de arta au batut in aceasta saptamana recordurile la Londra, dinamizate de noii cumparatori din Rusia, Orientul Apropiat si Asia, care se adauga clientilor traditionali europeni si americani.
Vanzarile de la Sotheby's, care s-au incheiat marti seara, dupa doua zile, au adus astfel 110 milioane de lire (160 milioane de euro), ceea ce reprezinta cea mai ridicata vanzare inregistrata vreodata la Londra, a comentat casa Sotheby's, care, impreuna cu Christie's, domina aceasta piata. Printre piesele maestrilor, o panza de Modigliani - un portret al sotiei si muzei sale Jeanne Hébuterne - a fost achizitionat pentru 16,3 milioane de lire ( 23,9 milioane de euro), lucrarea fiind estimata intre 8,5 si 12 milioane de lire. Un pastel semnat de Degas, "Iesirea din baie", care apartinuse baronului Bob Guccione, fondatorul revistei erotice Penthouse, a fost adjudecat la 6,78 milioane de lire (9,8 milioane de euro), in cursul aceleiasi vanzari.
Ofertele au venit atat din Rusia, Orientul Mijlociu si Asia cat si din centrele traditionale ale Europei si Statelor Unite, potrivit reprezentantilor casei de licitatii pentru Europa.
La Christie's, unde licitatiile urmau sa se incheie miercuri seara, dupa vanzarea unor lucrari de Cézanne, Picasso, Renoir, Manet si Pissarro suma totala se ridica deja, luni seara, la 127 de milioane de euro. Un record pentru casa amintita la Londra.
Les "Tournesols fanés" apartinand pictorului austriac Egon Schiele, o capodopera furata de nazisti si disparuta timp de sase decenii, a fost vanduta aici pentru 11,7 milioane de lire (17,2 milioane de euro). Noii colectionari din tarile aparute, precum China, Rusia si India, au impins preturile la un nivel fara precedent, potrivit celor de la Christie's. Tot Christie's a jucat un rol in vanzarea record din Statele Unite, la inceputul saptamanii, cand o opera a maestrului austriac Gustav Klimt, "Adele Bloch-Bauer 1", potrivit publicatiei New York Times, si-a schimbat proprietarul in timpul unei vanzari private pentru 135 de milioane de dolari, cel mai mare record din toate timpurile inregistrat la o pictura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.