Joi seara, la Libraria Carturesti din centrul Capitalei, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (UNA) a lansat un splendid catalog-album bilingv (romana si engleza), deopotriva monografie a scolii, cu o sinteza a istoricului ei, si volum de "p
Joi seara, la Libraria Carturesti din centrul Capitalei, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (UNA) a lansat un splendid catalog-album bilingv (romana si engleza), deopotriva monografie a scolii, cu o sinteza a istoricului ei, si volum de "promovare", de prezentare a structurii actuale si a ofertei de cursuri. "Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti"/"National University of Arts Bucharest" (titlul preluand, simplu, denumirea institutiei) e o extraordinara "carte de vizita", bogata in informatii, impresionanta prin greutatea numelor care, ca profesori sau studenti, au trecut prin scoala de-a lungul celor 141 de ani ai existentei sale (sub diversele ei titulaturi) si atragatoare pentru tinerii doritori sa mearga astazi "pe urmele inaintasilor" (fie si pentru a-i contesta in numele noilor noutati ale vremurilor!). Cateva nume: Ioan Andreescu, Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Camil Ressu, Constantin Brancusi, Victor Brauner s.a.m.d., pana la Mircea Spataru, rector din 1990 pana acum doi ani, Sorin Ilfoveanu (actualul rector) si numerosii artisti de prim-plan care predau astazi la UNA. Nu in ultimul rand, catalogul UNA are o paginatie elegantissima ("de Arte" fiind, Universitatea isi onoreaza firma!) si e tiparit la fel, in conditii aproape "luxoase".
Prezentarea catalogului, facuta de prorectorita UNA, Ruxandra Demetrescu, in ambianta special pregatita a Ceainariei din librarie, in care au fost expuse fotografii-document reproduse si in album, a facut parte dintr-un ansamblu de evenimente gandite pentru a marca sfarsitul anului universitar 2005-2006. In diverse spatii din cladirea Teatrului National au fost vernisate tot joi expozitii colective cuprinzand lucrari de licenta si de master ale absolventilor din acest an ai UNA (o alta expozitie de acelasi tip, a sectiei video, este deschisa la Muzeul Taranului Roman, iar in luna iulie se vor deschide altele, de grup sau individuale, ale studentilor UNA). Si tot la Carturesti, rectorul Sorin Ilfoveanu a oficiat ceremonia de acordare a Premiilor UNA, rezervate absolventilor din acest an, pe specialitati, pentru fiecare sectie a scolii. Laureatii sunt: Premiul UNA (acordat de Biroul Senatului UNA) - Simona Vilau; Premiul Facultatii de Arte Plastice - Lucia Segarceanu; Premiul Facultatii de Arte Decorative si Design - Daniela Nica; Premiul Facultatii de Istorie si Teorie a Artei - Maria Gheorghiescu.
De asemenea, au fost acordate diplome de "excelenta parteneriala" sponsorilor UNA: BCR (finantatoarea catalogului), HVB Bank, JTI, Maria Grapini si Da Vino (care au finantat bursele de master), prof univ dr. Ionel Constantinescu (sponsor al Bursei "Alexandru Ciucurencu"), FARMEXIM (pentru sponsorizare financiara), Gheorghe Moisescu (pentru sponsorizare PR) si... Marea Loja Nationala a Romaniei (care a finantat Bursa "Sever Frentiu" - regretatul pictor fiind, se stie, membru al masoneriei)...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.