In zilele lui Irod, regele Iudeilor, traia un preot, Zaharia, si sotia sa, Elisabeta, care nu aveau copii. Ei erau drepti inaintea lui Dumnezeu si se rugau zi si noapte Domnului sa le binecuvanteze casa cu un copil. Dumnezeu a trimis un inger, pe arh
In zilele lui Irod, regele Iudeilor, traia un preot, Zaharia, si sotia sa, Elisabeta, care nu aveau copii. Ei erau drepti inaintea lui Dumnezeu si se rugau zi si noapte Domnului sa le binecuvanteze casa cu un copil. Dumnezeu a trimis un inger, pe arhanghelul Gavril, care i-a vestit preotului Zaharia ca sotia sa va naste prunc ce va avea numele Ioan. Zaharia s-a indoit, iar Dumnezeu l-a pedepsit, ramanand mut pana la nasterea pruncului. Sfanta Fecioara Maria a vizitat-o pe Elisabeta, care era insarcinata, prilej cu care pruncul Ioan a saltat in pantecele Elisabetei. La vremea cuvenita, Elisabeta a nascut un prunc. Iar in ziua a opta dupa nastere, a fost taiat imprejur si i s-a pus numele Ioan. Elisabeta a insistat pentru numele Ioan, ceea ce a confirmat si preotul Zaharia care a scris pe o tablita acest nume. Si imediat, Zaharia si-a recapatat graiul si a proorocit catre Ioan "Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, caci vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gasesti caile Lui, sa dai poporului tau constiinta mantuirii intru iertarea pacatelor". Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita la 24 iunie. Cand a crescut mare, Ioan s-a retras in pustie, ducand o viata de post si rugaciune inaintea lui Dumnezeu. Era imbracat in haina de par de camila si se hranea cu lacuste si cu miere salbatica. Propovaduia in pustiul Iudeii, spunand "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor". In al 15-lea an al domniei lui Tiberiu, a fost cuvantul lui Dumnezeu catre Ioan, trimitandu-l ca sa boteze cu apa, spre iertarea pacatelor. Ioan spunea: "Vine in urma mea Cel mai puternic decat mine, Caruia nu sunt vrednic sa-i dezleg curelele incaltamintelor Lui. Deci, eu v-am botezat cu apa, iar Acela va va boteza cu Duhul Sfant". Conform planului divin, a venit si Iisus sa se boteze la Ioan, desi El era insusi izvorul a toata curatenia si sfintenia; La inceput Ioan se sfia, dar Domnul l-a incredintat ca aceasta este voia Tatalui. Si Ioan L-a botezat in raul Iordan. Pogorandu-se Duhul Sfant peste Domnul Iisus ca un porumbel, s-a auzit din ceruri glasul Tatalui: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit". Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul este considerat inainte-mergatorul Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca a pregatit omenirea pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. Mai tarziu, Ioan l-a mustrat pe regele Irod din pricina Irodiadei, sotia fratelui sau, Filip. La sfatul Irodiadei, de ziua lui, Irod ucide pe Sfantul Ioan Botezatorul, taindu-i capul. Dupa moarte, ucenicii lui Ioan l-au ingropat in cetatea Sevastei. Biserica crestina il considera pe Sfantul Ioan Botezatorul cel mai mare prooroc. In multe icoane, Mantuitorul este infatisat stand pe tron, in dreapta Lui sta Sfanta Fecioara Maria, iar in stanga Lui, Sfantul Ioan Botezatorul, ca unul ce este mai aproape de Hristos decat ceilalti sfinti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.