Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a elaborat un proiect de lege, care va fi discutat in sesiunea din toamna a Parlamentului, care prevede acordarea unor stimulente fiscale si subventii companiilor si persoanelor fizice care utilizeaza
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a elaborat un proiect de lege, care va fi discutat in sesiunea din toamna a Parlamentului, care prevede acordarea unor stimulente fiscale si subventii companiilor si persoanelor fizice care utilizeaza surse regenerabile pentru obtinerea energiei termice, a declarat ieri presedintele ARCE, Ioan Silviu Lefter. Acordarea stimulentelor se va face pe baza unor proiecte care urmaresc obtinerea de energie termica din surse regenerabile de energie, cum ar fi biomasa si energia geotermala, si reducerea costurilor energiei la consumatorul final. Astfel, statul ar urma sa finanteze 30% din costurile de achizitie a instalatiilor pentru producerea energiei termice din biomasa sau biocombustibili si intre 15% si 25% din costurile aferente achizitionarii acestor instalatii. De asemenea, in cazul utilizarii panourilor solare pentru producerea energiei termice, destinata consumatorilor casnici si cladirilor publice, jumatate din costul investitiei va fi acoperit de la bugetul de stat. IMM-urile, societatile comerciale cu activitate de productie si cele de turism ar putea beneficia de subventionarea a pana la 30% din investitia pentru producerea energiei termice pe baza de panouri solare. Pentru proiectele care utilizeaza energia geotermala in sistemele de incalzire centralizate, proiectul prevede subventii de 30% pentru achizitionarea instalatiilor necesare. De asemenea, studiile de fezabilitate destinate investitiilor pentru producerea de energie termica din surse regenerabile si care sunt aprobate de ARCE ar putea fi subventionate in proportie de 30% de la bugetul de stat. Prevederile proiectului merg de la reducerea TVA la 9,5% pentru echipamentele ce utilizeaza sursele regenerabile si exceptarea de la plata taxelor de mediu pentru firmele care produc energie termica din astfel de surse, pana la acordarea de credite, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si10 ani, persoanelor fizice si juridice care achizitioneaza echipamente ce utilizeaza sursele regenerabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.