Turkmenistanul a avertizat miercuri Rusia ca ar putea intrerupe livrarile de gaze naturale catre Gazprom, in cazul in care compania rusa nu va accepta majorarea pretului de achizitie cu peste 50%, la 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, transmit
Turkmenistanul a avertizat miercuri Rusia ca ar putea intrerupe livrarile de gaze naturale catre Gazprom, in cazul in care compania rusa nu va accepta majorarea pretului de achizitie cu peste 50%, la 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, transmite Reuters. Ministrul de Externe din Turkmenistan a declarat intr-un comunicat ca Gazprom va trebui sa plateasca 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, in loc de pretul actual de 65 de dolari.
"Daca un contract cu aceasta prevedere nu va fi semnat cu grupul Gazprom in urmatoarea luna si jumatate, atunci Turkmenistanul va intrerupe livrarile de gaze naturale catre Rusia", se arata in comunicat.
Oficialii Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii. O sursa apropiata negocierilor intre Alexei Miller, directorul general al Gazprom, care a vizitat capitala Ashgabat in cursul acestei saptamani, si presedintele tarii, Saparmurat Niyazov, a declarat ca Miller a solicitat intreruperea temporara a negocierilor pentru a se consulta cu oficialii rusi.
Potrivit actualilor termeni ai acordului intre Turkmenistan si Rusia, producatorul din Asia Centrala ar trebui sa exporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, la pretul de 65 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in prima jumatate a anului 2006. "Autoritatile din Turcmenistan au solicitat stabilirea pretului la 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi incepand cu a doua jumatate a anului 2006, pret considerat normal. Dar Rusia a cerut mentinerea pretului la 65 de dolari", a declarat ministrul de Externe.
Nivelul la care este stabilit pretul platit de Gazprom pentru gazele naturale furnizate de Turkmenistan este foarte important pentru Ucraina, ale carei livrari provin in cea mai mare parte de la grupul rus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.