Gestul jucatorului ghanez John Pantsil de a sarbatori victoria echipei sale in fata Cehiei fluturand un steag israelian i-a iritat la culme pe egipteni. "Acest ignorant si stupid Pantsil, care a stat 20 de zile in Egipt in timpul ultimei Cupe a Afric
Gestul jucatorului ghanez John Pantsil de a sarbatori victoria echipei sale in fata Cehiei fluturand un steag israelian i-a iritat la culme pe egipteni. "Acest ignorant si stupid Pantsil, care a stat 20 de zile in Egipt in timpul ultimei Cupe a Africii pe natiuni, joaca pentru Hapoel (Tel Aviv, club israelian)", explica ziarul Al-Akhbar populatiei egiptene socata la vederea ghanezului care a scos din jambiere un drapel alb-albastru, ornat cu steaua lui David. "Egiptul a sustinut Ghana timp de 82 de minute (momentul celui de-al doilea gol ghanez) si a regretat acest lucru cand a vazut drapelul israelian fluturat de Pantsil", scrie la randul sau cotidianul Al-Masry al-Yom. Sambata, la scorul de 2-0, comentatorul canalului arab prin satelit care difuzeaza in exclusivitate meciurile Cupei Mondiale in regiune, si-a intrerupt strigatul care anunta golul, in momentul in care a vazut drapelul israelian "Dar, ce faci?", a exclamat el. La aceasta intrebare, in presa egipteana au aparut cele mai curioase explicatii: Pantsil a fost acuzat ca ar fi agent al Mossad-ului (serviciile secrete israeliene), altele au explicat ca el ar fi fost platit de Israel. Insa cea mai extravaganta dintre explicatii apartine cotidianului Al-Ahram, care explica faptul ca multi jucatori ghanezi au invatat fotbal in centre de antrenament organizate de un tehnician israelian. Acesta este acuzat ca "ar fi descoperit comoara pe care o reprezinta talentele africane si a abuzat de saracia tinerilor de pe acest continent" pentru a-i vinde marilor cluburi europene. Conform ziarului, aceste antrenamente incep in fiecare dimineata prin salutarea drapelului israelian. A doua zi dupa meci, federatia ghaneza a venit cu o explicatie mult mai simpla a gestului: Pantsil a fost incurajat pe toata durata sederii in Germania de catre fanii israelieni ai echipei sale de club si a dorit sa le multumeasca acestora fluturand steagul tarii lor. "Jucatorul nu este la curent cu conflictele din lumea araba si nu a dorit sa ofenseze pe nimeni. Cerem scuze celor care s-au simtit jigniti si promitem ca astfel de gesturi cu conotatie politica nu se vor repeta", a spus purtatorul de cuvant al federatiei ghaneze. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.