Tragedie in baza militara romana din Afganistan unde au cazarma Rechinii Albi. Un militar roman a decedat si alti patru au fost raniti, ieri dimineata, in timp ce se intorceau dintr-o misiune de patrulare.
Incidentul s-a petrecut in jurul ore

Tragedie in baza militara romana din Afganistan unde au cazarma Rechinii Albi. Un militar roman a decedat si alti patru au fost raniti, ieri dimineata, in timp ce se intorceau dintr-o misiune de patrulare.
Incidentul s-a petrecut in jurul orei 3,00 (ora Romaniei), la 20 de km de baza din Kandahar, in momentul in care primul transportor amfibiu din coloana a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
Militarii raniti, dintre care unul in stare grava, au fost dusi de urgenta in spitalul canadian din interiorul bazei, ne-a informat Ministerul Apararii Nationale.
Militarii se aflau intr-un transportor amfibiu blindat de cercetare si se intorceau la baza din Kandahar dupa ce indeplinisera o misiune de patrulare in sudul Afganistanului.
La aproximativ 20 km de baza, primul transportor, dintr-o coloana de patru autovehicule, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, caporalul Ionel Gheorghita Dragusanu a fost ucis pe loc, iar alti patru au fost raniti.
Cei patru sunt sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, 25 de ani, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, 37 de ani, sergentul Costinel Valerica Slaniceanu, 28 de ani si sergentul Laurentiu Serban, 27 de ani.
Ei au fost transportati de urgenta la spitalul militar canadian din interiorul bazei. Aici s-a constatat ca Slaniceanu este in stare foarte grava, medicii fiind extrem de rezervati.
Ionel Gheorghita Dragusanu avea 38 de ani si a fost incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001. El era casatorit si avea un copil.
De mentionat ca sergentul Serban nu era in primul transportor care a trecut peste mina improvizata.
El se afla in cel de-al treilea vehicul. Imediat dupa deflagratie, conform procedurilor, Serban si ceilalti colegi au trecut la securizarea zonei si au incercat sa-si ajute colegii raniti.
In timpul acestor manevre, Serban a calcat pe o alta mina artizanala si a fost ranit la picior. Imediat a fost alarmata baza si o subunitate de interventie si o echipa EOD, specializata in deminari, au fost trimise la fata locului pentru a acorda sprijin militarilor.
Conform unor surse, atacurile rebelilor afgani ar putea fi un raspuns al puternicei ofensive declansate de militarii coalitiei in Afganistan.

12 militari cazuti la datorie in strainatate

Aproximativ 2.000 de militari romani sunt desfasurati in acest moment in diverse zone ale lumii. Cei mai multi se afla chiar in Afganistan, unde in urma cu patru ani au fost trimisi in doua misiuni de lupta 900 de militari.
In Irak se afla 800 de militari romani, iar in Kosovo si Bosnia- Hertegovina, aproximativ 300.
Din cei peste 4.000 de militari romani care au participat la misiuni internationale in ultimii 15 ani, 12 au cazut la datorie. Pana anul acesta, Romania pierduse militari doar in Afganistan, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si Angola. Cu moartea, la sfarsitul lui aprilie, a caporalului Bogdan Hancu, ucis de explozia unei masini-capcana la Nasiria, si Irakul s-a adaugat pe lista neagra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.