Sursa si tara de tranzit pentru femeile si minorele traficate in scopul exploatarii sexuale in statele europene, Romania trebuie sa demonstreze ca poate combate acest flagel, cu atat mai mult cu cat aceasta conditie este impusa de Uniunea Europeana i

Sursa si tara de tranzit pentru femeile si minorele traficate in scopul exploatarii sexuale in statele europene, Romania trebuie sa demonstreze ca poate combate acest flagel, cu atat mai mult cu cat aceasta conditie este impusa de Uniunea Europeana in vederea aderarii.
In acest sens, ofiterii de la Crima Organizata specializati in domeniu impreuna cu cei de la frontiera colaboreaza strans cu ofiterii de informatii straini pentru anihilarea retelelor de proxeneti si traficanti de fiinte umane.
Progresele inregistrate de structurile Ministerului Administratiei si Internelor in acest domeniu, semnalate in raportul Departamentului de stat american privind traficul de persoane,au fost prezentate chiar de secretarul de stat Condoleezza Rice.
Inclusa in "Nivelul 2" alaturi de alte state europene, Romania a inregistrat, potrivit raportului Departamentului de stat american dat publicitatii la data de 5 iunie, importante progrese in domeniul combaterii traficului de fiinte umane. Raportul numeste eforturile depuse anul trecut de Politia Romana, printre care anchetarea a 231 de cazuri, trimiterea in fata instantei a 124 de dosare de trafic, rezultatul constand in condamnarea a 235 de traficanti.
"O crestere mai mare de suta la suta, in raport cu cei peste 103 traficanti condamnati in 2004", noteaza raportul, precizand ca dintre cei 235 de condamnati, doar 137 au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 1 si 10 ani.

128 de faptuitori cercetati in arest preventiv, 326 in libertate

In primele luni ale anului in curs, lupta impotriva traficului de persoane desfasurata de ofiteri a fost, insa, mult mai intensa. Potrivit chestorului Eugen Corciu, adjunctul sefului Politiei Romane, ofiterii Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate au anchetat 302 cauze, savarsite de 454 de faptuitori. "Dintre acestia, 128 de persoane au fost arestate preventiv", a precizat chestorul.
In acest sens, el a exemplificat unul dintre cazurile instrumentate recent de ofiterii de Crima Organizata in care peste 100 de persoane au fost traficate in Spania in scopul exploatarii lor sexuale de catre 9 traficanti.
Denumita "Cartea Junglei", actiunea celor de la Crima Organizata a demarat in urma cu patru ani cand au primit primele informatii de la colegii lor din Spania si Italia privind existenta unei retele de proxeneti romani care-si transportau victimele in cele doua state.
Gruparea recruta tinere, in special din judetul Calarasi, fiecare membru al acesteia avand sarcini bine stabilite.
Primul pas dupa identificarea viitoarelor victime, de obicei tinere care proveneau din familii dezorganizate sau cu un nivel financiar si educational scazut, era de a le convinge sa plece in strainatate, promitandu-le ca li se vor gasi locuri de munca bine platite.
Numai ca, odata ajunse acolo, tinerele erau obligate sa se prostitueze in folosul membrilor retelei, toate sumele pe care le obtineau din aceasta activitate fiind colectate de "colege" ale lor, parte din aceeasi grupare, care beneficiau insa de un alt regim de viata. In cazul in care tinerele refuzau sa "presteze", membrii gruparii recurgeau la violenta fizica.

Clanul "Taganu" trafica tinere in Italia si Spania

Verificarile efectuate de ofiterii de la Crima Organizata, in stransa colaborare cu ofiterii de informatii din Spania si Italia, precum si cu politistii de frontiera, au documentat activitatea infractionala a noua persoane din clanul "Taganu", cunoscute ca fiind extrem de violente, care actionau in municipiul Calarasi.
Liderii, Vlad Costel ("Taganu") si ginerele sau Aurelian Constantin Tudor ("Tarzan"), erau totodata si cei care se ocupau cu recrutarea si transportul celor peste 100 de tinere in Spania, unde erau obligate sa se prostitueze in diferite cluburi din Alicante, Castellon si Valencia, dar si in Italia.
In urma cooperarii internationale operative, dar si celei cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Costel Vlad a fost arestat preventiv de politistii spanioli, iar Petre Ilie, un alt membru al gruparii, de cei italieni, in baza mandatului international emis de autoritatile din Romania.

Liderul gruparii are noua copii, dintre care cinci minori

Politistii romani au perchezitionat mai multe domicilii ale membrilor gruparii, de unde au ridicat aproximativ 1,5 kg bijuterii, televizoare cu plasma, aparatura electronica si obiecte de imbracaminte, produse cosmetice, bauturi alcoolice si cafea, toate in valoare de peste 100.000 euro.
S-au confiscat, de asemenea, 11.000 de euro cash, 3 autoturisme de lux (Chrysler, Mercedes ML 5 si BMW X5), fiind retinute 7 persoane, dintre care numai sase au primit mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Pe numele a trei dintre membrii gruparii, respectiv Costel Vlad, Constantin Aurelian Tudor si Petre Ilie, au fost emise mandate de arestare in lipsa.
La data de 6 iunie a.c., procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a altor patru inculpati, Remus Bus, Marian Istrati Daniel, Alexandru Scorfie si Pompilica Tigau, in timp ce pentru Sinel Anton, Florian Tigau si Gherghina Vlad s-a luat decizia de a fi judecati in libertate. Fata de aceasta din urma, judecatorii au refuzat sa emita mandat de arestare preventiva "din motive umanitare".
Sotie a infractorului Constantin Aurelian Tudor, trimis in judecata in lipsa, femeia are 9 copii, dintre care cinci sunt minori...
In ceea ce priveste acuzatiile ce li se aduc celor noua, probate si prin declaratiile a zeci de tinere traficate, acestea sunt trafic de persoane si asociere in vederea comiterii de infractiuni, infractiuni sanctionate cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Bucuresteanca de 16 ani, vanduta pentru 2.000 de euro

In urma unui reportaj difuzat de o televiziune daneza, in care erau infatisate imagini cu vanzarea unei tinere de 16 ani din Capitala pentru 2.000 de euro, politistii de la Crima Organizata Bucuresti si cei de la IGPR s-au sesizat din oficiu si au demarat cercetarile. In numai cateva zile, acestia au reusit sa identifice si anihileze un grup organizat specializat pe linia traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale.
Din verificari, ofiterii au stabilit ca din grupare faceau parte trei persoane, B. A., zisa " Viorica " (23 de ani) si I. M. (60 de ani), ambii din Bucuresti, si G.M. (26 de ani), din judetul Dambovita, care au racolat si exploatat sexual, in perioada 2004 - 2006, mai multe tinere cu varste cuprinse intre 14 si 29 de ani. Pe toata perioada exploatarii lor, adolescentele erau gazduite intr-un imobil situat in apropierea Garii de Nord din Bucuresti.
In urma cu numai doua zile, in baza unei autorizatii emise de catre Tribunalul Bucuresti, ofiterii de la Crima Organizata si luptatorii SIAS au descins in imobilul respectiv, unde au gasit cinci tinere pe care membrii gruparii le obligau sa se prostitueze: minora care a facut obiectul reportajului (T.R.M., de 16 ani, din Bucuresti), o alta tanara de 15 ani din Vaslui, N.E. (24 de ani) din Calarasi, V.M., (29 de ani) si T.A. (19 ani), ultimele doua din Capitala.
Ieri, in baza probelor administrate in dosar, DIICOT Bucuresti a inceput urmarirea penala fata de cele trei persoane retinute deja, urmand a fi prezentate instantei de judecata a Tribunalului Bucuresti pentru obtinerea mandatelor de arestare preventiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.