Presedintele Traian Basescu s-a adresat Camerelor reunite printr-un mesaj referitor la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Discursul sau s-a axat pe nevoia de modernizare institutionala a Romaniei care sa depaseasca "mediocritatea functionala a i
Presedintele Traian Basescu s-a adresat Camerelor reunite printr-un mesaj referitor la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Discursul sau s-a axat pe nevoia de modernizare institutionala a Romaniei care sa depaseasca "mediocritatea functionala a institutiilor statului roman".
Basescu i-a criticat dur pe cei care s-au opus restructurarii organismelor guvernamentale in conditiile in care oficialii de la Bruxelles sunt nemultumiti de birocratia si capacitatea administrativa redusa a institutiilor statului roman.
"Pozitia unor politicieni de a nu restructura Guvernul este cel putin greu de inteles, mai ales ca asta se face in numele integrarii in Uniunea Europeana. Este o abordare politicianista facuta in slujba unor grupuri politice, nu a romanilor", a spus Basescu vizandu-l direct pe premier.
Presedintele a spus ca Romania trebuie sa aleaga intre un efort minim al aderarii, care consta in mentinerea in mediocritate, si un efort maxim care trebuie sa duca la eficientizarea si vitalizarea institutiilor care pot genera performanta.
Odata cu cerinta amplificarii eforturilor in ceea ce priveste marirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, presedintele a propus Guvernului si Parlamentului "o abordare indrazneata" a strategiei postaderare. Ca pe langa cele 30 de miliarde pe care urmeaza sa le primim de la UE, Romania sa angajeze credite externe de aceeasi valoare. Strategia este viabila, a afirmat Basescu, deoarece Romania are un nivel redus de indatorare externa. Majoritatea acestor fonduri ar trebui sa fie directionate catre finantarea lucrarilor de infrastructura.
Presedintele a trimis o sageata si catre ministrul de Finante, liberalul Sebastian Vladescu, al carui Cod Fiscal se afla acum in dezbaterea Parlamentului. Lipsa strategiei fiscale provoaca nemultumire si incertitudine in sectorul privat, iar MFP are datoria sa produca o strategie fiscala bazata pe proiectia necesarului de resurse, a spus presedintele. In continuare, seful statului a facut si o radiografie sumbra a sistemului sanitar si a celui de invatamant, in care a vorbit de subfinantarea sanatatii si a facut apel la informatizarea invatamantului rural si la reformarea curricului scolar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.