Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a semnat ieri cu Data Dot Technology un protocol privind prevenirea si combaterea furturilor de autovehicule, identificarea si recuperarea de bunuri si documente furate sau contrafacute, a declarat ieri
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a semnat ieri cu Data Dot Technology un protocol privind prevenirea si combaterea furturilor de autovehicule, identificarea si recuperarea de bunuri si documente furate sau contrafacute, a declarat ieri chestorul principal Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera.
El a afirmat ca, in perioada imediat urmatoare, IGPF urmeaza sa primeasca echipamentele necesare pentru citirea informatiilor de pe sistemele de securizare si marcare aplicate pe bunuri (microdiscuri inscriptionate laser cu particule de argint cu un cod unic de identificare), urmand ca acestea sa fie distribuite in fiecare punct de frontiera, precum si structurilor de combaterea a infractionalitatii transfrontaliere.
Activitatile ce se vor derula au drept scop atat prevenirea si reducerea furturilor de autovehicule la nivel national si international, prin marcarea mijloacelor de transport cu identificatori ai sistemului Data Dot, precum si identificarea si recuperarea autovehiculelor reclamate furate, care au fost in prealabil marcate. Tehnologia Data Dot presupune securizarea bunurilor (mai ales a autoturismelor) prin aplicarea unor microcipuri cu ajutorul unui adeziv incolor care nu afecteaza cu nimic estetica produsului marcat.
Adezivul este sensibil la lumina ultravioleta si este rezistent la agenti chimici, de mediu sau fizici pe o perioada de 20 de ani. Citirea informatiilor de pe microdiscuri se face cu ajutorul unui microscop optic sau digital, echipamente care vor fi puse la dispozitia Politiei de Frontiera. Agentului de politie nu-i ramane decat sa compare seria masinii si a codului inscriptionat pe microcip cu baza de date internationala.
Subliniind implementarea unor astfel de echipamente la toate punctele de trecere a frontierei din Romania, chestorul principal Nelu Pop a amintit ca in primele cinci luni ale anului in curs, au fost descoperite 29 autoturisme de lux declarate furate din strainatate, fata de 73 descoperite pe tot parcursul anului trecut.
La categoria autoturisme de lux, cele mai cautate pe piata au fost marcile Mercedes, BMW si Jeep, la autovehiculele de categorie mijlocie ponderea fiind detinuta de VW, Audi si Opel. Fara a avea echipamentele ce le vor fi puse la dispozitie de compania austriaca, politistii de frontiera au colaborat, pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, cu partenerii italieni, spanioli, francezi si germani, realizand un schimb operativ de date si informatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.