La inceputul saptamanii trecute, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a lansat un atac dur la adresa ziarului ZIUA si a lui Sorin Rosca Stanescu, pe care i-a acuzat de santaj. "Vreau sa-l atentionez public pe domnul Sorin Rosca Stanesc
La inceputul saptamanii trecute, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a lansat un atac dur la adresa ziarului ZIUA si a lui Sorin Rosca Stanescu, pe care i-a acuzat de santaj. "Vreau sa-l atentionez public pe domnul Sorin Rosca Stanescu ca nu sunt un om santajabil si ca demersurile pe care dansii le fac nu ma vor face sa prejudiciez in nici un fel interesele pe care Primaria Capitalei le are", afirma la vremea respectiva primarul general, sustinand ca directorul ZIUA ar fi incercat sa-l santajeze, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii "Acces Press", pentru a obtine o serie de aprobari ilegale. Reactia primarului a aparut dupa publicarea articolului "Hot de cariera", din 13 iunie 2006, prin intermediul caruia autorul, Mihnea Talau, dovedea modul in care Videanu si-a construit ilegal un intreg imperiu imperiu financiar, in care este inclusa si cariera de marmura de la Ruschita.
La o zi dupa aceasta, ZIUA a demonstrat ca declaratiile lui Adriean Videanu sunt lipsite de fundament si ca pretextul folosit este fals. Mai precis, incepand cu jumatatea lunii martie, S.R. Stanescu si-a data demisia din toate functiile detinute la societatea "Acces Press", iar dezvaluirile reporterilor ZIUA, referitoare la esecurile primarului general, precum si la natura unor afaceri pe care acesta le deruleaza, au inceput sa fie publicate foarte recent.
Vineri, la cererea expresa a primarului Videanu, Sorin Rosca Stanescu a acceptat sa poarte o discutie cu acesta. Intalnirea a avut loc in biroul directorului ZIUA, dar numai cu conditia ca intrevederea sa fie inregistrata audio si video, pentru a fi eliminat orice comentariu ulterior. In continuare, publicam cele mai concludente fragmente ale discutiei. Din acestea reiese foarte clar ca Adriean Videanu s-a hazardat atunci cand a facut afirmatiile referitoare la santaj. Mai mult decat atat, primarul Capitalei, desi nu are nici o proba, sustine ca se bazeaza pe "sentimente". (D.E.I.)
Asta e sentimentul pe care il am
Sorin Rosca Stanescu: Daca nu aveti nimic impotriva am dori sa filmam aceasta intrevedere, pentru a nu exista inadvertente...
Adriean Videanu: Sunt de acord!
SRS: Haideti sa incepem cu inceputul, de ce-ati spus ca v-am santajat? Nu v-am santajat cu nimic niciodata!
AV: Asta e sentimentul pe care il am, este sentimentul pe care il am inclusiv dupa discutia telefonica pe care am avut-o.
SRS: Dvs. lansati o asemenea acuzatie pe un post public de televiziune atat de grava despre un director de ziar si un ziar pe baza de sentimente?
AV: Este ceea ce simt eu. (...)
Un primar cu "o suta de mii de treburi"
SRS: Haideti sa o luam de la inceput. Cu santajul, da?
AV: Deci eu va spun deschis...
SRS: De cand apar articolele despre dvs in ZIUA? De cateva zile.
AV: De cateva luni!
SRS: De cateva zile domnule primar, de cateva zile.
AV: De cateva luni. Domle' asta e sentimentul pe care il am, ma simt practic santajat. Nu sunt un om santajabil. Am spus ca nu sunt un om santajabil. Asta am spus, nu ca sunt santajat.
SRS: Ati repetat ce spune dl Basescu, asta ati repetat!
AV: Nu, d-le presedinte, e o eroare.
SRS: A apucat Basescu sa arunce cu noroi si imediat cei din PD...
AV: Nu-i adevarat, nu-i adevarat. Eu am considerat ca am o relatie absolut civilizata cu dvs, ca d-aia v-am si sunat atunci.
SRS: Nu, nu, dl Basescu cand a fost chemat in fata Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Preasa si intrebat, domnule, pe ce v-ati bazat cand ati spus ca a facut dl Rosca chestia asta, a spus la fel, ca n-are probe.
AV: D-le presedinte, v-am sunat pe dvs. si mi-ati reprosat ca ma cautati de sase luni!
SRS: Nu, eu cand v-am sunat v-am spus asa, d-le primar general dvs. in sase luni n-ati raspuns.
AV: Sigur, dar vreau sa va spun, e fals acest lucru eu intr-adevar recunosc ca aveti dreptate. Am gasit parca acum cateva luni o data sau de doua ori pe nota, pentru ca imi transmit ai mei.
SRS: Eu nu v-am mai cautat de atunci
AV: D-le presedinte, iertati-ma, poate am avut si eu o suta de mii de treburi. Imi cer scuze daca n-am revenit cu un telefon ca nu-mi sta in caracter sa nu raspund cuiva la un apel pe care mi-l da. E o copilarie chestia asta. Eu sunt un gen de om care vrea mereu pe calea dialogului sa rezolve toate problemele care sunt. (...)
"Baiatul asta va plati!"
AV: Mizeria asta... baiatul asta va plati, va plateste inutil oalele sparte pentru ca nu-l las!
SRS: De cine spuneti?
AV: Talalau asta sau cum il cheama. (n.red - este vor ba de reporterul ziarului ZIUA, Mihnea Talau, cel care a publicat cele cateva dezvaluiri despre Adriean Videanu). D-le presedinte, nu-l las, nu-l iert pe nemernicul asta, pe cuvantul meu de onoare! Nu-l iert!
SRS: Nu am pus pe nimeni si nu pun pe nimeni la ziarul ZIUA sa faca vreo ancheta despre cineva.
AV: D-le presedinte, prea multe coincid.
SRS: Nu coincide nimic. Au inceput sa ma bombardeze pe mine, directorul, cu informatii, ca ce se intampla in primarie. Nu stiu de unde le au. Si eu le-am spus scrieti baieti, dar sa fie totul verificat. La ultimul material aparut, de zece ori am intrebat: domnle' s-a luat legatura cu Videanu? Scrie acolo in material.
(Nota redactiei: autorul materialului a incercat de mai multe ori sa ia legatura cu Adriean Videanu. Este vorba despre cel putin cinci apeluri telefonice directe si alte doua tentative de contactare prin intermediul biroului de presa. De fiecare data, primarul general a fost indisponibil.)
AV: D-le presedinte, o minciuna sfruntata. Nu m-au cautat niciodata.
"Corelarea" evenimentelor
SRS: N-a primit nimeni comanda sa scrie despre dvs. nici de bine, nici de rau. Una la mana. Doi. Am vazut toate materialele scrise despre dvs. si le-am avizat sa apara dupa ce am intrebat daca sunt corecte si bine documentate. Trei, daca au gresit veniti imediat cu o dezmintire pe care nu numai ca o public, o si verific. Imi iau masurile administrative cum fac de fiecare data, daca au gresit vor plati. Si daca vreti sa-i dati in judecata si dati ziarul, actionati in consecinta. Iar de aici si pana la santaj e o diferenta ca de la cer la pamant.
AV: Haideti sa va spun pana la capat. Deci, avand in vedere istoria discutiilor noastre trecute inainte de martie, legat de ACCES PRESS, pe fondul discutiei telefonice pe care am avut-o, domnule, haideti sa ne vedem sa lamurim anumite amanunte pentru ca s-ar putea ca sa gresesc. Sunt om si s-ar putea chiar sa gresesc. Si mi se pare corect in momentul cand cineva imi sesizeaza un lucru sa pot sa-mi corectez greselile care sunt. Aa... pe fondul aparitiei acelui articol va dati seama ca poti sa te gandesti la tot felul de chestii de genul asta. Si atunci am facut si eu corelarea acestor evenimente.
SRS: Ma credeti ca nu e vorba... va reprimati acel sentiment pentru care spuneati de santaj? Ca sa putem sa dialogam. Sa stiu de ce vorbim.
AV: Urmeaza sa ma edific legat de acest lucru.
SRS: Cum v-ati imagina ca eu sa acuz pe cineva ca e hot si pe urma sa spun ca am avut un sentiment ca e hot. Eu n-am probe ca e hot, dar am un sentiment si apoi stau sa ma edific ca nu e hot. Domnule, e prea de tot! Santajul este infractiune. Nu se lucreaza cu sentimente. Ca sa putem continua aceasta discutie trebuie sa ne acordam prezumtia de buna-credinta.
AV: Eu plec de la acest considerent.
Catedrala Sf. Iosif
SRS: Eu fac istoricul, daca vreti, al acestui conflict pe care dvs. il percepeti cu ziarul ZIUA, ca mie mi se par lucrurile simple cunoscandu-mi din interior redactia. Parerea mea este ca a aparut acel conflict care nu e nici al meu, nici al dvs., legat de Catedrala Sf. Iosif.
AV: Eu n-am nici o treaba. N-am semnat nimic.
SRS: Dar in acest conflict, disputa, daca vreti, cu constructia aceasta, ziarul ZIUA a luat partea Catedralei (n.red - este vorba de scandalul dintre Catedrala Sf. Iosif si firma Millenium) considerand ca ei au dreptate. Dvs. ati incercat sa va implicati acolo si dupa parerea mea ati iesit sifonat pentru ca nu ati reusit sa gasiti o solutie (...) Cred ca in momentul acela ati intrat in epicentul atentiei redactorilor nostri de investigatie care erau deja infierbantati cu chestiunea cu catedrala. Acest moment a declansat o legatura mai stransa intre reporterii de investigatii si reporterii de la social care se ocupa de Bucuresti. Au inceput sa stea mai atent de vorba despre ce se-ntampla in Bucuresti si cred ca s-au dat mai multe informatii despre o serie de angajamente ale dvs. care nu s-au facut. Tot felul de nenorociri care s-au intamplat in Consiliul General (...) Ei se jura ca au incercat sa ia legatura cu dvs.
AV: Este exclus!
SRS: Va spun cum o sa procedam de acum incolo. De acum incolo orice vine in legatura cu dvs. o sa fac o exceptie, ca nu ma ocup de asa ceva, eu va trimit materialele, inainte sa apara.
AV: Nu cred ca e in regula.
"Nu-l iert pe baiatul asta pentru nimic in lume!"
SRS: Ascultati-ma! Eu va trimit materialele sa vedeti ce au si va las dreptul sa raspundeti in interiorul acelor materiale si chiar sa semnalati: domnule, nu-i adevarata chestia asta. Clar. Si ajustam. N-am nimic cu dvs. ca primar general, nici cu primaria. Nu-i nimic programatic. Si n-am de ce sa am. N-am nici un interes legat de Primaria Bucuresti.
AV: Uitati, si eu sunt constient ca mass-media trebuie sa fie in opozitie cu Puterea, ca e firesc sa fie, dar o mizerie ca articolul ala este o chestie pe care nu o pot accepta.
SRS: Dar dvs. m-ati sunat si ati vrut sa ma vedeti inainte sa apara articolul cu marmura!?
AV: Da, nu stiam.
SRS: A aparut chiar sambata cand trebuia sa ne intalnim.
AV: Nu, luni a aparut. Pe cuvantul meu de onoare, uite, puteti sa-l intrebati si pe Dinu ca am fost impreuna, am fost implicat intr-o actiune, eram intr-un eveniment de familie, n-am putut, sa-l ia dracu cu mama lui de eveniment!
SRS: Luati-le si unde au gresit reporterii mei va rog sa demontati tot. Faceti acest efort pentru imaginea dvs.
AV: Eu va multumesc mult de tot.
SRS: Daca vom ajunge intr-un fel la concluzia ca a gresit redactia, eu va multumesc.
AV: Sunt un om care are o familie, care are niste copii care citesc presa. Cand vad ei acolo titlul "hot de cariera". Un om care incearca sa-si educe copiii intr-o anumita cultura de familie, ce credeti ca spun copiii aia despre mine?
SRS: Va dati seama ca e si un joc de cuvinte aici, "hot de cariera"...
AV: D-le, pe cuvantul meu de onoare, nu-l iert pe baiatul asta pentru nimic in lume.
SRS: Inca o data, daca a gresit, unde a gresit...
AV: Sunt niste mizerii de sus pana jos. Pai am dat hotararile judecatoresti din 2001, din 2003, deci el sta si se rezuma la 1999 fara sa faca o analiza mai departe.
(...)
AV: Eu sunt multumit de discutia care a avut loc aici si chiar va multumesc. O sa va trimit un drept la replica legat de articolul asta, dar pe baiatul ala... stiti cum este...
SRS: Nu, stati putin, dreptul la replica e drept la replica, noi facem propria noastra ancheta interna, va publicam dreptul la replica, iar dvs. aveti deschise toate procedurile legale sa va aparati onoarea. Ce pot sa va asigur e ca nimeni n-a facut-o deliberat, baiatul ala daca a gresit 100% n-a gresit la comanda cuiva sau deliberat, ca are el ceva cu dvs. (...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.