Deficitul de cont curent al SUA s-a redus, in primul trimestru, cu o valoare superioara estimarilor analistilor, plasandu-se la 208,7 miliarde de dolari, fata de recordul de 223,1 miliarde de dolari din ultimele trei luni ale anului 2005, pe fondul a
Deficitul de cont curent al SUA s-a redus, in primul trimestru, cu o valoare superioara estimarilor analistilor, plasandu-se la 208,7 miliarde de dolari, fata de recordul de 223,1 miliarde de dolari din ultimele trei luni ale anului 2005, pe fondul avansului exporturilor, transmite Reuters.
Exprimat in functie de Produsul Intern Brut (PIB), deficitul de cont curent s-a plasat la 6,4% din PIB in primul trimestru al acestui an, fata de 7% in ultimele trei luni ale anului 2005, potrivit datelor Biroului pentru Comert al Statelor Unite. Analistii estimau un deficit de cont curent de 222,5 miliarde de dolari. Exporturile totale ale SUA au crescut de la 232,9 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, la 244,5 miliarde de dolari in primele trei luni ale anului 2005, pe fondul avansului vanzarilor de bunuri si materiale industriale. Importurile au consemnat un avans inferior celui inregistrat de exporturi, de la 445,4 miliarde de dolari, la 452,5 miliarde de dolari, in primul trimestru.
Analistii, informeaza Mediafax, apreciaza ca reducerea neasteptata a dezechilibrului nu indica o schimbare dramatica, iar valoarea ridicata a deficitului a fost atribuita de catre specialisti cheltuielilor semnificative de consum si ratei scazute a economisirii."Pentru ca aceasta schimbare sa fie consistenta, avem nevoie ca exporturile sa creasca mult mai rapid sau sa importam mult mai putin, ceea ce, probabil, nu se va intampla", a declarat Jon Basile, economist la Credit Suisse, precizand ca deficitul de cont curent se plaseaza la un nivel foarte ridicat.
Cursul de schimb al monedei americane s-a mentinut stabil, in raport cu euro si yenul, dupa anuntul privind deficitul de cont curent, intrucat traderii si-au concentrat atentia asupra pozitiei Rezervei Federale fata de inflatie, perceputa drept relaxata. Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat, joi, ca problema nivelului ridicat al deficitului de cont curent trebuie rezolvata, dar a subliniat ca este nevoie de cooperare internationala in acest sens.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.