Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, nu rezolva problema despagubirilor fostilor proprietari ai caselor nationalizate, continand dispozitii contradictorii, lipsite de claritate si coerenta.
Aceasta a fost co

Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, nu rezolva problema despagubirilor fostilor proprietari ai caselor nationalizate, continand dispozitii contradictorii, lipsite de claritate si coerenta.
Aceasta a fost concluzia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in urma analizei efectuate asupra dreptului de proprietate din perspectiva obligatiilor pozitive ce revin statului roman privind protejarea acestui drept, prevazut de articolul 1 din Primul Protocol aditional la Conventia Europeana.
De asemenea, CEDO a precizat ca prin vanzarea imobilelor catre chiriasi fara a se verifica situatia juridica a acestora, organele administratiei publice au incalcat in mod flagrant hotararea judecatoreasca ce dispunea restituirea in natura catre fostul proprietar.
O alta critica adresata de Curte statului roman face referire la maniera neunitara de interpretare si aplicare a legilor proprietatii, schimbarile imprevizibile in jurisprudenta nationala, divergenta solutiilor adoptate pe aceeasi problematica chiar la nivelul instantei supreme romane, absenta unui mecanism juridic care sa asigure unificarea acestor practici.
Argumentele aduse de CEDO in sprijinul concluziilor trase sunt solutiile date in procesele intentate statului roman de catre fosti proprietari - cazurile Strain, Porteanu, Paduraru vs Romania.
Astfel, in cazul Strain, judecatorii europeni au constatat ineficienta procedurii de despagubire prin echivalent prevazuta de Legea 10/2001, subliniind ca, la momentul sentintei date de instanta romana, reclamantii nu beneficiau de nici o posibilitate de a obtine despagubiri pentru privarea de proprietate de care au suferit.
In cazul Porteanu, statul roman a fost obligat la plata unei despagubiri de 60 de mii de euro, pentru lezarea dreptului de proprietate.
CEDO a retinut ca Legea 247/2005 le acorda persoanelor aflate in situatia lui Porteanu, "cel putin in teorie", dreptul de a obtine despagubiri egale cu valoarea de circulatie a bunului ce nu poate fi restituit.

CSM a trimis nota tuturor instantelor

Constatand si in acest caz ca s-a incalcat articolul 1 din Protocolul 1, Curtea a subliniat ca noua lege nu a dus in speta la acordarea efectiva a vreunei despagubiri, adaugand ca legea nu a dus in speta la acordarea prejudiciului suferit de persoanele lipsite de bunurile lor, inaintea intrarii sale in vigoare, ca urmare a unei absente prelungite a oricarei despagubiri.
In ceea ce priveste hotararea Paduraru vs. Romania, judecatorii europeni au identificat, printre cauzele care au determinat incalcarea dreptului de proprietate al reclamantilor, lipsa unor acte normative cu continut clar si coerent, precum si "absenta unui mecanism juridic care sa asigure prin Inalta Curte de Casatie si Justitie unificarea practicilor divergente existente la nivelul intregii tari".
Agentul Guvernamental (avocatul statului in fata CEDO) a atras atentia Consiliului Superior al Magistraturii ca exista riscul ca, in situatii similare reclamate la CEDO, statul roman sa fie obligat fie la restituirea in natura a imobilelor, fie la plata unor sume acoperind valoarea de circulatie a caselor revendicate.
In vederea "responsabilizarii magistratilor romani", CSM a trimis tuturor instantelor nota MAE privind problemele ridicate in fata CEDO, indicand si care ar fi riscurile unor noi condamnari.
Concret, adresa Ministerului Afacerilor Externe indica jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg in ceea ce priveste Romania si care ar fi riscurile pentru ca Guvernul roman sa fie din nou condamnat de instanta europeana pentru incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.