Producatorii, asociatiile si fermele agricole care detin exploatatii pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si arbusti fructiferi vor beneficia de sprijin financiar. Potrivit unei HG, sustinerea financiara are drept scop incurajarea infii

Producatorii, asociatiile si fermele agricole care detin exploatatii pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si arbusti fructiferi vor beneficia de sprijin financiar. Potrivit unei HG, sustinerea financiara are drept scop incurajarea infiintarii plantatiilor viti-pomicole cu potential de productie competitiv, precum si extinderea productiilor ecologice.
Sprijinul financiar pentru ''infiintarea plantatiilor viticole, cu soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, admise in cultura este de 5.540 RON/ha, pentru infiintarea plantatiilor pomicole cu specii semintoase - precum mar si par - este de 1.998 RON/ha, iar pentru infiintarea plantatiilor cu specii samburoase - cais, piersic, prun, visin, migdal, nuc - este de 989 RON/ha''.
In HG sunt stabilite si suprafetele minime pentru care se acorda sprijin financiar: vita de vie - de la un ha inclusiv, pomi fructiferi - de la 1 ha inclusiv si arbusti fructiferi - de la 0,3 ha inclusiv.
Aceasta sustinere financiara ''nu se acorda pentru infiintarea plantatiilor viticole, pomicole si de arbusti fructiferi producatorilor agricoli care au beneficiat de alte forme de sprijin financiar pentru aceleasi suprafete de teren''.
Pentru acest an, fondurile alocate in acest scop sunt estimate la 7,68 milioane RON. Sumele vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Pana la primirea sprijinului financiar este drum lung

Pentru acordarea sprijinului financiar, solicitantii depun o cerere si documente doveditoare, pentru a justifica indeplinirea conditiilor de eligibilitate, la primariile pe raza carora este amplasat terenul. Cererile sunt verificate de catre o comisie alcatuita din reprezentantul centrului agricol, reprezentantul sucursalei judetene si a municipiului Bucuresti a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si inspectoratul teritorial al Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.
Comisia preia cererile, le verifica si intocmeste centralizatorul cererilor de sprijin financiar, pe care il transmite Ministerului Agriculturii. In baza centralizatoarelor primite, Ministerul Agriculturii solicita deschiderea creditelor bugetare. Platile se fac prin sucursalele judetene si a municipiului Bucuresti ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Pentru a beneficia de acest sprijin financiar producatorii agricoli trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
Spre exemplu, pentru suprafetele de minimum 3 ha la vita de vie, 2 ha la pomi si 0,5ha la arbusti fructiferi este necesar sa existe un proiect de infiintare a plantatiei avizat de unitatile de cercetare-dezvoltare de profil din zona''.
Persoanele care incaseaza in mod necuvenit acest sprijin financiar, prin inscrierea de date sau atestarea de situatii neconforme cu realitatea, vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de RON.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.