Bucurestiul va gazdui in perioada 17-21 iunie "Fete de la musique" (Sarbatoarea muzicii), manifestare care va aduce in fata publicului numeroase concerte sustinute de artisti cunoscuti din Romania si Franta si spectacole de teatru, la care accesul va
Bucurestiul va gazdui in perioada 17-21 iunie "Fete de la musique" (Sarbatoarea muzicii), manifestare care va aduce in fata publicului numeroase concerte sustinute de artisti cunoscuti din Romania si Franta si spectacole de teatru, la care accesul va fi gratuit. In afara de Bucuresti, "Fete de la musique" se va desfasura, in paralel, si la Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Timisoara.
"Sarbatoarea Muzicii este acum un eveniment mondial. In Romania se desfasoara de cativa ani si a avut un impact remarcabil asupra publicului. In acest an, sarbatoarea reuneste muzicieni din toate genurile muzicale, incercarea noastra fiind aceea de a pune in valoare pe cat posibil patrimoniul muzical romanesc si francez", a declarat Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania.
In Capitala, sarbatoarea va oferi publicului o serie de spectacole gratuite, sustinute in sali de spectacole sau parcuri. Voltaj, Proconsul, Vama Veche, Loredana, Holograf, Directia 5, Iris, Slang, Cristian Soleanu Quartet, Ilinca Dumitrescu sau Maria Raducanu sunt cateva dintre numele din Romania invitate sa sustina recitaluri in cadrul manifestarii. Pe de alta parte, Franta isi trimite in Romania cu acest prilej doi artisti importanti, Nathalie Joly si Eric Richard.
"Selectia artistilor a fost o operatie delicata. Nu am cautat sa avem o egalitate intre numarul artistilor romani si francezi, ci o armonie, prin care sa subliniem legatura dintre Franta si Romania. In plus, am vrut sa invitam si alte nume, insa nu erau disponibile in acest moment. Ni s-a parut normal sa o invitam pe Nathalie Joly, care va interpreta muzica Mariei Tanase", a explicat Herve Bolot.
Nathalie Joly va sustine duminica seara, la sala Elvira Popescu a Institutului Francez, un concert intitulat "Paris Bukarest", in care va interpreta piese din repertoriul Mariei Tanase. "Paris Bukarest" este o imbinare a unor cantece traditionale romanesti cantate de Maria Tanase, traduse si adaptate in limba franceza de Joly, si cateva compozitii originale inspirate din cantecele haiducesti. Punerea in scena si compozitia ii apartin lui Maurice Durozier.
Cantareata va fi acompaniata la acordeon de Sasha Rau. "Este un proiect la care lucrez de cativa ani, este cunoscut in Franta. Am adaptat textul Mariei Tanase, iar pentru ca sensul si cuvintele acestui text erau foarte frumoase m-am atasat de el", a declarat Nathalie Joly. Pe parcursul primei zile de manifestari, 17 iunie, in parcul Herastrau vor avea loc spectacole de opereta si vals, precum si un spectacol de teatru muzical. Amatorii de jazz vor avea parte de trei spectacole la ArCuB si in parcul Cismigiu. Prima zi de sarbatoare va fi incheiata de DJ-ul francez Hypo, in clubul Test Point.
De asemenea, pentru a patra oara in cadrul Sarbatorii Muzicii, Sala Elvira Popescu va gazdui, sambata si duminica, Festivalul National de Pian "Les amis de la Musique", organizat de Fundatia Pro Piano.
In ultima zi a "Fete de la musique", 21 iunie, Franta marcheaza "Ziua Sarbatorii Muzicii". "Este ziua cea mai mare a anului, datorita solstitiului de vara. Astfel, am decis sa fie o zi a sarbatorii, in cea mai lunga si mai frumoasa zi a anului", a explicat Herve Bolot. La Bucuresti, pentru 21 iunie, este pregatit un concert al artistului francez Eric Richard, care va interpreta, timp de o ora si jumatate, piesele lui Jacques Brel la ArCuB.
Spectacolul lui Richard va fi urmat de un concert sustinut de Bucharest Symphonic Pops, pe Esplanada Teatrului National din Bucuresti. Bucharest Symphonic Pops va propune spectatorilor un concept muzical nou ce consta in imbinarea muzicii clasice cu pop, jazz, musical.
In ceea ce priveste costurile organizarii editiei din acest an a evenimentului, Herve Bolot spune ca "a fost un efort considerabil", insa Ambasada Frantei s-a bucurat de sprijinul companiei Orange Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.