Democratii lui Emil Boc au amenintat ieri Uniunea lui Marko Bela (foto) ca vor bloca Statutul Minoritatilor Nationale in Parlament si, in cel mai bun caz, il vor lua in discutie la toamna, dupa Raportul de Tara. Conflictul a izbucnit dupa ce liber
Democratii lui Emil Boc au amenintat ieri Uniunea lui Marko Bela (foto) ca vor bloca Statutul Minoritatilor Nationale in Parlament si, in cel mai bun caz, il vor lua in discutie la toamna, dupa Raportul de Tara. Conflictul a izbucnit dupa ce liberalii si deputatii UDMR din Comisia Juridica a Camerei au votat miercuri seara un amendament la Statut care legifereaza ca orice masura de organizare a institutiilor de invatamant in limba materna nu se poate face decat cu acceptul organizatiilor minoritatiilor nationale. Democratul Daniel Buda i-a numit pe colegii de Alianta "tradatori" si a parasit nervos sala de sedinte, urmat de parlamentarii PD. Votul dat de liberali in Comisie reprezinta insa o veritabila reglare de conturi cu PD, avand in vedere ca democratii le busisera in plen, la orele diminetii, privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei. Colegii de Alianta si-au trantit astfel reciproc propriile initiative legislative si, votul din Comisie, a propulsat vechiul mar al discordiei din Coalitie: Statutul Minoritatilor Nationale.
Siretlicul lui Marko Bela
De fapt, liberalii au sustinut un amendament care ascundea un abil siretlic al Uniunii: anume impunerea autonomiei culturale si a Consiliului National al Autonomiei Culturale. Faptul ca orice reorganizare a institutiilor de invatamant in limba materna se face cu unda verde din partea organizatiilor minoritatilor era stipulat, in prima faza, in capitolul V al Statutului, tocmai in sectiunea privitoare la controversata autonomie culturala. Introducerea acestei precizari la articolul 17 al documentului, prin colaborarea PNL-UDMR, face ca dorinta UDMR de excludere a capitolului V sa fie greu de realizat. Cu alte cuvinte, consultarea minoritatilor in problema invatamantului presupune consultarea Consiliului National al Autonomiei Culturale, organism caruia Uniunea vrea sa-i aroge drept de veto. Toata aceasta dezbatere a starnit valuri si in trecut, democratii invocand ca infiintarea unui astfel de Consiliu este neconstitutionala, deoarece este vorba de construirea unui organism independent, paralel cu institutiile statului. Pe de alta parte, harjoana PNL-PD care a dus la adoptarea amendamentului a neglijat punctul de vedere oficial al Ministerului Integrarii Europene (MIE).
Amendament neconstitutional
Expertii Ministerului solicitasera in urma cu trei luni ca, in materie de structuri educationale, singura lege in conformitate cu care sa se dicteze organizarea sa fie cea in vigoare: Legea invatamantului nr.84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare. Intreaga analiza MIE nu continea nici macar o singura referire la consultarea organizatiilor minoritatilor nationale. Ministerul propunea chiar o reformulare a articolelor privitoare la invatamant de genul: "Persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul de a invata si de a beneficia de educatie si invatamant in limba materna in conditiile Legii invatamantului nr.84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in documentul MIE.
Cearta ca la usa cortului
In Comisie dezbaterile au fost aprinse. Democratii i-au acuzat pe liberali de tradare si pe reprezentantii Uniunii de nerespectarea negocierilor derulate in prealabil. Buda a invocat lipsa de cvorum dar, observand ca se inseala, i-a coordonat pe democrati sa paraseasca sala. UDMR a urmarit insa momentul propice pentru a impune amendamentul deoarece deputatii PSD si PRM, care s-ar fi opus, au lipsit aproape in unanimitate de la sedinta Comisiei. Senatorul Eckstein Kovacs a recunoscut indirect, desi nu a luat parte la lucrarile forului, siretlicul Uniunii. "Amendamentul votat de Comisie prefigureaza un principiu al autonomiei culturale. Acesta se afla initial in capitolul V si a fost dus mai in fata, la articolul 17", ne-a declarat senin Eckstein.
Supararea lui Buda
Contactat telefonic, democratul Daniel Buda a marturisit ca este foarte suparat pe "prietenii" liberali si pe parlamentarii Uniunii. "Sunt rau de tot suparat pe ei. Liberalii s-au razbunat pentru votul de dimineata din plen si au votat cot la cot cu Uniunea, nu ma asteptam la asa ceva", a tunat si a fulgerat Buda. El a explicat ca UDMR a incalcat negocierile cu PD in care liderii celor doua formatiuni stabilisera cautarea unei solutii de mijloc. "Marton Arpad ii coordona pe deputatii UDMR din spate. Le-am strigat in fata ca nu isi respecta cuvantul. Se uitau la mine si radeau. Este lipsa de bun simt. Eu nu o sa votez niciodata Statutul UDMR. Ii somez sa isi ceara scuze publice, asa ceva nu se face la nivelul asta", a batut apa-n piua deputatul democrat. El i-a amenintat pe udemeristii lui Marko ca va propune conducerii PD blocarea Statutului in Parlament pana in toamna pentru ca UDMR sa nu mai invoce obsesiv pisica integrarii europene. "Am sa informez luni conducerea PD ca UDMR nu respecta absolut nici o intelegere. Voi propune sa se suspende lucrarile la acest proiect de lege. Poate la toamna sa mai il discutam. PD nu va sustine Statutul in varianta UDMR. Amendamentul a fost votat intr-un mod marsav, lipsit de bun simt", a sustinut nervos deputatul democrat. "Reprezentantii PSD si PRM lipseau de la lucrarile Comisiei. Deputatii UDMR asteptau de mult momentul asta desi discutasera in prealabil cu noi. I-am intrebat: "De ce nu va tineti de cuvant?". Se codeau si radeau pe fundate intre ei. Ii somez sa imi ceara scuze. Eu personal nu le voi vota Statutul niciodata", a povestit Buda suparat cum udemeristii se amuzau copios pe seama sa. Pe de alta parte, surse din cadrul PD ne-au precizat ca democratii mizeaza pe o intelegere cu UDMR pe baza Statutului. "Marko Bela ar trebui sa realizeze ca PSD si PRM nu vor vota nici in ruptul capului Statutul Minoritatilor Nationale. Singura sansa a Uniunii este sa faca un compromis cu noi deoarece, in alte conditii, le putem bloca Statutul in Parlament sau putem da cu el de pamant", au insistat sursele citate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.