Cele 60 de reproduceri moderne destinate acestei expozitiei "Mostenire sacra - Edward S. Curtis si indienii nord-americani" - deschisa pe 7 iunie in Rotonda Salii Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) - au fost selectionate din mi
Cele 60 de reproduceri moderne destinate acestei expozitiei "Mostenire sacra - Edward S. Curtis si indienii nord-americani" - deschisa pe 7 iunie in Rotonda Salii Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) - au fost selectionate din miile de fotografii pe care le-a facut Curtis, incepand din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si pana in 1930, cand si-a definitivat acest proiect caruia i-a dedicat intreaga viata. Proiectul, intitulat "Indienii nord-americani", includea un set de 20 de volume, fiecare continand peste 2200 de fotografii originale, lucrari cu un impact imens asupra imaginatiei nationale americane, care continua sa influenteze modul de perceptie asupra vietii si culturii indienilor nord-americani, precizeaza Rompres. Expozitia reprezinta un omagiu adus indienilor nord-americani, istoriei si culturii lor si ilustreaza diversitatea triburilor, asa cum apar ele in cronica fotografica a reputatului artist fotograf Edward S. Curtis (1868-1952). Expozitia, care va ramane deschisa pana pe 30 iulie, este organizata de MNAR si de Centrul Cultural American, la vernisaj fiind prezenti ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, si directorul general al muzeului, Roxana Theodorescu.
Opera lui Edward S. Curtis este un adevarat monument in istoria fotografiei, a publicatiilor si a etnografiei. Pe langa "Indienii nord-americani", a scris alte trei carti, a produs un film, a sustinut conferinte si a inregistrat cantece, povesti si limbaje tribale pe aproximativ 10.000 de discuri cilindrice din tara, realizarile sale reprezentand o sursa nepretuita de informatii despre circa 80 de grupuri tribale de indieni nord-americani. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.