Intrarea catre un tunel secret care ar comunica cu Biserica Bartolomeu, cea mai veche cladire din Brasov, a fost descoperita in timpul lucrarilor de demolare a unui imobil din municipiu, a declarat pentru Mediafax consilierul local PD Ciprian Chirich
Intrarea catre un tunel secret care ar comunica cu Biserica Bartolomeu, cea mai veche cladire din Brasov, a fost descoperita in timpul lucrarilor de demolare a unui imobil din municipiu, a declarat pentru Mediafax consilierul local PD Ciprian Chiriches.
Lucrarile pentru demolarea imobilului din Strada Lanurilor 1A au inceput in urma cu o saptamana deoarece pe acolo urmeaza sa fie construita o strada de legatura spre cartierul Bartolomeu. Momentan, accesul spre acest cartier este ingreunat din cauza barierei de cale ferata, din dreptul Strazii Lungi.
"S-a descoperit in subsol un acces catre un tunel care banuim ca duce la Biserica din Bartolomeu. Este un inceput de tunel, trebuie sa mai sapam vreo doi-trei metri si cred ca ajungem la el. In scrierile vechi se spune ca biserica Bartolomeu, construita ca o cetate, avea o multime de culoare de evacuare in caz de de asediu, care duc in diferite zone ale orasului. Credem ca am descoperit tocmai unul dintre aceste culoare", a afirmat Chiriches.
Potrivit localnicilor din zona, imobilul din Strada Lanurilor era folosit, inainte de '89, de catre Armata. In subsolul cladirii se afla o usa incuiata cu lacat si pe care era pus un sigiliu. Oamenii au povestit ca, pana la Revolutie, in fiecare an venea cineva de la Armata ca sa verifice sigiliul de pe usa.
"Cand am spart lacatul si am rupt sigiliul, am dat de un put cu un diametru de aproximativ doi metri facut din inele de beton. Am gasit acolo corpuri de iluminat si tevi de cupru, pentru cablurile retelei de curent. Noi am sapat cativa metri si am indepartat cercurile de ciment, dar nu pot cere oamenilor sa-si puna vietile in pericol. Trebuie sa angajez o firma specializata, care sa continue sapaturile", a adaugat consilierul. Chereches vrea sa transforme acest tunel intr-un punct de atractie turistica pentru cei care doresc sa cunoasca "istoria subterana" a orasului de la poalele Tampei.
Biserica Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectura din Brasov, a carui constructie a inceput in anul 1223. Realizata simplu, fara ornamentatii, biserica urmeaza planul unei bazilici romane. Elementelor stilului romanic li s-au adaugat, mai tarziu, elemente de stil gotic, observate la ferestre si portaluri. Lacasul are un aspect masiv si este inconjurat de un zid de cetate. Una dintre capele mai pastreaza si astazi fragmente din frescele originale. Cartierul Bartolomeu se mai numeste "Brasovul vechi" pentru ca, in acea zona, pe dealul Sprenghi, chiar langa Biserica, a existat o veche cetate ce data din sec VI d.H. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.