Avansul economiei mondiale sustine cresterea cererii de petrol, dar pretul ridicat afecteaza consumul din Statele Unite, a anuntat marti Agentia Internationala pentru Energie (AIE), citata de Reuters. Potrivit agentiei, care acorda consultanta pentru
Avansul economiei mondiale sustine cresterea cererii de petrol, dar pretul ridicat afecteaza consumul din Statele Unite, a anuntat marti Agentia Internationala pentru Energie (AIE), citata de Reuters. Potrivit agentiei, care acorda consultanta pentru 26 de state industrializate, violentele din Nigeria si Irak au redus capacitatea suplimentara de productie a OPEC la doar 1,9 milioane de barili pe zi.
Problemele intampinate in asigurarea ofertei pe piata mondiala, de 85 de milioane de barili pe zi, au contribuit la cresterea cotatiei petrolului la aproape 70 de dolari pe baril, cu efect negativ asupra cererii, potrivit unora dintre analisti.
Agentia a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol din acest an cu 10.000 de barili pe zi, la 1,24 milioane de barili pe zi, cea mai mare scadere a consumului urmand sa aiba loc in Statele Unite. Avansul de 0,9% al cererii de petrol, prevazut pentru acest an in Statele Unite, este mult inferior cresterii economiei americane, de pana la 4%, apreciaza AIE. In China, in schimb, este anticipata o crestere a cererii cu 8,6% pentru prima jumatate a anului, si cu 5,9% in a doua parte a anului. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.