Prezentat, in perioada 19-26 mai, la Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret "Mondoinscena", organizat in cinci orase din provincia Potenza (Italia), spectacolul "Farsa jupanului Pathelin" ("La farsa di Mastro Pathelin") a fost pre
Prezentat, in perioada 19-26 mai, la Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret "Mondoinscena", organizat in cinci orase din provincia Potenza (Italia), spectacolul "Farsa jupanului Pathelin" ("La farsa di Mastro Pathelin") a fost prezentat ieri (12 iunie), in limba italiana la Teatrul "Ion Creanga" (TIC) din Bucuresti. "Interesul si valoarea piesei <<Farsa jupanului Pathelin>> - piesa anonima din secolul al XV-lea - stau in maniera in care este tratata tema pacalitorului pacalit. Avem de-a face cu un amestec unic de realism si inventivitate. Moravurile, caracterele sunt schitate rapid, dar cu o finete si o precizie remarcabila. (...) Limba piesei este si ea demna de aceasta verva si de stralucirea constructiei textului. Inainte de toate, trebuie spus ca este limba vorbita, de aceea, ea abunda in intorsaturi de fraza, zicale, imagini plastice, glume", explica regizorul Cornel Todea. Tot el estre semnatarul atat al traducerii (in romaneste), cat si al adaptarii. Versiunea in limba italiana a spectacolului este realizata de Adina Teodorescu, scenografia ii apartine Luanei Dragoiescu, iar miscarea scenica, lui Pastorel Ionescu. Din distributie fac parte: Cristian Irimia - Jupanul Pierre Pathelin (Don Pathelin), avocat; Anca Zamfirescu - Guillemette, nevasta lui Pathelin (Guglielmina); Mihai Verbitchi - Guillaume Joceaulme, negustor de panzeturi (Guglielmo Guglielmetti); Lucian Ifrim - Thebald Mielutu', cioban (Tebal Agnelletto); Boris Petroff - Judecatorul (Il Giudice). Reprezentatia de la TIC a fost posibila datorita Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso" si teatrului gazda. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.