Un raport al Curtii de Conturi privind finantarea partidelor pe anul 2005 arata ca bugetul de stat a subventionat partidele parlamentare cu 7.030.000 de lei noi. Desi suma este impresionanta, Guvernul nu a fost foarte darnic cu partidele, acordand do
Un raport al Curtii de Conturi privind finantarea partidelor pe anul 2005 arata ca bugetul de stat a subventionat partidele parlamentare cu 7.030.000 de lei noi. Desi suma este impresionanta, Guvernul nu a fost foarte darnic cu partidele, acordand doar jumatate din suma maxima de care acestea ar fi putut beneficia intr-un an de zile. Conform actualei legi a finantarii partidelor politice, partidele pot fi finantate prin subventie cu maxim 0,04% din veniturile de la buget, adica 14.294.000 de RON.
Insa Executivul a acordat doar jumatate din suma. In raportul Curtii, nu au fost semnalate neregularitati in ceea ce priveste destinatia sumelor primite de la stat. Curtea de Conturi a luat in calcul si veniturile realizate de partide din cotizatii si donatii. In mod previzibil, PSD a avut la dispozitie bugetul cel mai mare, de 7,2 milioane, dintre care 4,2 din cotizatii si 0,7 din donatii.
Insa social-democratii s-au intins mai mult decat le-a fost plapuma si au cheltuit peste 9 milioane de RON. La polul opus, bugetul cel mai subtire l-a avut PRM, de 1,6 milioane, depasit doar cu putin de nivelul cheltuielilor. PRM este partidul in al carui buget ponderea cea mai mare o au subventiile, peste 60%.
In cadrul Aliantei, bugetele PNL si PD au variat intre 4,8 (PNL) si 4,1 milioane (PD). La democrati, ponderea donatiilor a fost mult mai mare decat la liberali, 2,3 fata de 0,7 milioane. In schimb, liberalii conteaza mai mult pe sumele provenite din cotizatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.