Increderea companiilor in economia mondiala se plaseaza la nivelul maxim al ultimilor cinci ani, in pofida tulburarilor recente de pe pietele de capital, a declarat Klaus Diederichs, seful diviziei europene de investitii a JP Morgan, citat de Reuters

Increderea companiilor in economia mondiala se plaseaza la nivelul maxim al ultimilor cinci ani, in pofida tulburarilor recente de pe pietele de capital, a declarat Klaus Diederichs, seful diviziei europene de investitii a JP Morgan, citat de Reuters.
"Nu cred ca exista o schimbare fundamentala. Economia nu consemneaza cresteri puternice, dar nu este in scadere", a afirmat Diederichs, precizand ca nu au loc modificari structurale, iar lichiditatea pietelor este ridicata.
Ingrijorarea privind majorarea ratelor dobanzilor si cresterea economica la nivel mondial au determinat, in ultima luna, vanzari semnificative de active pe pietele din diferite regiuni ale lumii, pe fondul cresterii aversiunii investitorilor fata de risc.
Indicele FTSE300, al actiunilor celor mai importante companii europene, se plaseaza, in prezent, cu 10% sub nivelul maxim al ultimilor cinci ani, atins in urma cu o luna.
O serie de specialisti au declarat ca aceste scaderi ar putea determina o reducere a activitatilor corporatiste, precum fuziunile si achizitiile, dar Diederichs afirma ca este mai probabila intensificarea acestor tranzactii, intrucat firmele vor aprecia posibilitatea de a realiza achizitii la preturi mai scazute.
Date furnizate de compania Dealogic indica un volum record al fuziunilor si achizitiilor saptamana trecuta, la nivel mondial. Volumul acestor tranzactii a atins 1.653 miliarde de dolari in acest an, avansul fata de valoarea consemnata anul trecut fiind de 38%.
Un numar record de 25 de tranzactii incheiate de la inceputul acestui an au depasit nivelul de 10 miliarde de dolari, in comparatie cu 15, in anul 2005. Aproximativ 9% din fuziunile si achizitiile realizate in acest an au fost platite integral sau partial in actiuni, potrivit Dealogic.

Optimismul nemtilor, cel mai mare dupa 1992

Increderea companiilor germane in perspectivele privind dezvoltarea afacerilor este la cel mai inalt nivel din 1992, iar disponibilitatea firmelor de a realiza investitii a crescut, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie (DIHK), citat de Reuters. "Per ansamblu, economia a realizat un mare pas inainte, iar potrivit asteptarilor companiilor, va atinge un nou maxim in viitoarele luni", se arata in studiu. Sondajul realizat in randul a 21.000 de firme indica imbunatatirea perspectivelor privind angajarea de noi lucratori, plasate la nivelul maxim al ultimilor cinci ani, in pofida riscurilor determinate de aprecierea monedei unice europene, care ar putea afecta exporturile.
Circa doua treimi dintre companii sustin ca nu vor modifica numarul de angajati, 17% intentioneaza sa realizeze disponibilizari, iar 16% previzioneaza o crestere a numarului de lucratori, indicand o imbunatatire de cinci puncte procentuale fata de nivelul din luna februarie si plasandu-se la cea mai ridicata valoare de la inceputul anului 2001.
Directorul camerei de comert si industrie, Martin Wansleben, anticipeaza ca numarul somerilor va scadea in acest an cu 300.000 de persoane, evolutie determinata de cresterea numarului de locuri de munca platite cu salarii reduse. DIHK spune ca aprecierea euro in raport cu dolarul nu afecteaza, inca, exportatorii germani, insa exercita o presiune asupra veniturilor, ceea ce ar putea avea pe termen lung un efect negativ asupra vanzarilor, in conditiile in care tendinta de apreciere va continua.
Optimismul companiilor germane privind perspectivele de export s-a redus fata de sondajul precedent, realizat in luna februarie, dar planurile de investitii ale firmelor se afla la cel mai ridicat nivel dupa februarie 1991. DIHK isi mentine previziunile privind cresterea economica de 2% in acest an, ceea ce ar reprezenta cea mai mare expansiune dupa anul 2000. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.