Numarul suprafetelor cultivate ecologic ar putea sa creasca in acest an cu 60.000 de ha comparativ cu anul trecut si vor ajunge la un total de 170.000 de hectare. O parte insemnata din productia vegetala a fost exportata sub forma de materie prima pe
Numarul suprafetelor cultivate ecologic ar putea sa creasca in acest an cu 60.000 de ha comparativ cu anul trecut si vor ajunge la un total de 170.000 de hectare. O parte insemnata din productia vegetala a fost exportata sub forma de materie prima pentru tari din Uniunea Europeana, a declarat Daniel Dica, director in Ministerul Agriculturii, preluat de Mediafax.
''Produsele ecologice si cele traditionale ofera Romaniei sansa de a patrunde pe pietele externe'', a spus Lica, la a doua editie a Profinn, targ national de proiecte de finantare si idei de afaceri pentru industria agroalimentara. Lica a precizat ca destinatiile externe preferate in 2005 au fost Germania, Elvetia, Olanda si Italia, ponderea in livrarile la export fiind detinuta de miere - 60%, produse de origine vegetala, in special, materii prime - 30% si produse lactate procesate - 20%. Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, suprafetele cultivate ecologic aproape s-au dublat anul trecut, comparativ cu anul 2003, cand suprafata se ridica la 57.200 hectare.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a adaugat ca s-a cautat incurajarea produselor traditionale prin acordarea a 555 de atestate pentru aceste bunuri. Producatorii romani vor avea astfel sansa de a rezista concurentei impuse de piata imediat dupa aderarea Romaniei la factorul european.
Dupa aderarea la UE, o mare parte din formele actuale de subventionare a agriculturii vor disparea, nu insa si pentru agricultura ecologica, care va beneficia de sume importante.
Specialistii estimeaza ca tara noastra ar putea introduce in sistemul de productie ecologica apoximativ doua milioane de hectare.
In prezent, principalele regiuni unde se practica agricultura ecologica sunt zonele din vestul si estul tarii, in special in judetele Arad, Timis, Calarasi, Braila, Galati si Constanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.