Grupul europarlamentarilor socialisti depune astazi o motiune prin care solicita Parlamentului European sa adopte o rezolutie privitoare la Romania si Bulgaria prin care PE sa afirme ca nu exista impedimente insurmontabile la aderarea celor doua tari
Grupul europarlamentarilor socialisti depune astazi o motiune prin care solicita Parlamentului European sa adopte o rezolutie privitoare la Romania si Bulgaria prin care PE sa afirme ca nu exista impedimente insurmontabile la aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Proiectul a fost elaborat de membri marcanti ai grupului parlamentar PES: Martin Schultz, Hannes Swoboda, Jan Marinus Wiersma, Pierre Moscovici. Initial, propunerea a fost respinsa de socialisti, dar a fost reconsiderata saptamana trecuta, a anuntat euroobservatorul Adrian Severin (PSD).
In proiectul de rezolutie sustinut de PES, se solicita Comisiei Europene sa formuleze pasii concreti pe care tarile in curs de aderare trebuie sa-i faca, deoarece in raportul din mai al Comisiei recomandarile sunt ambigui si lasa loc unor interpretari largi. Severin a spus ca semnatarii nu sunt satisfacuti de formulari vagi precum "exista deficiente in domeniul agriculturii" etc. Comisia ar trebui sa spuna mai clar in ce consta acestea si sa indice cu precizie ce este de facut pentru indeplinirea cerintelor UE. Textul rezolutiei prevede ca Parlamentul European sa se pronunte cu claritate asupra faptului ca Romania si Bulgaria trebuie sa fie apreciate in functie de meritele fiecareia. Astfel, PE va da un semnal ca decuplarea celor doua este posibila, desi este dezirabila integrarea lor simultana. Proiectul de rezolutie face un apel fortelor politice din tarile candidate sa asigure stabilitatea politica necesara atingerii obiectivului integrarii la 1 ianuarie 2007.
Nu in ultimul rand, daca rezolutia va fi adoptata de plenul PE, se va face un apel tarilor care inca nu au ratificat Tratatul de aderare sa o faca in timp util. Severin sustine ca acest apel este necesar mai ales ca, dupa ratificare, tarile membre au nevoie de timp pentru a depune la Roma toate instrumentele de ratificare. Daca acest lucru nu se va realiza, Consiliul European va trebui sa se reuneasca de urgenta pentru procedura de activare a clauzelor de salvgardare. "Teama mea este ca, stiind pe unii care vor acest lucru, odata deschisa cutia Pandorei, vor dori rediscutarea altor articole ale Tratatului" a declarat Adrian Severin. Textul rezolutiei sustinute de grupul PES mai poate fi amendat de europarlamentarii apartinand altor grupuri din Parlament timp de 24 de ore, votul final urmand sa aiba loc miercuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.