Daca in data de 12 mai pretul unciei de aur atingea un maxim al ultimilor 26 de ani, de 730,40 dolari, perioada care a urmat a fost una de scadere permanenta, vinerea trecuta cotatiile de pe London Bullion Market coborand pana la 603,50 dolari, pentr
Daca in data de 12 mai pretul unciei de aur atingea un maxim al ultimilor 26 de ani, de 730,40 dolari, perioada care a urmat a fost una de scadere permanenta, vinerea trecuta cotatiile de pe London Bullion Market coborand pana la 603,50 dolari, pentru ca la fixingul din partea a doua a zilei sa revina la 616 dolari.
Valorile atinse la finele saptamanii trecute mai puteau fi intalnite la jumatatea lui aprilie, cand majoritatea analistilor prognozau o crestere a unciei, pana la finele anului, la 800 dolari, iar pentru prima parte a anului atingerea unui nou maxim istoric de 850 dolari.
Evolutia aurului este pusa pe seama factorilor care declansasera rostogolirea preturilor la inceputul anului, dolarul si pretul petrolului.
Cum in ultima perioada dolarul da semne de revenire, investitorii fiind atrasi de dobanzile ridicate din SUA, iar barilul de petrol a reinceput sa scada, plasamentele in aur au devenit mai putin atractive.
Nu trebuie uitat faptul ca Banca Centrala Europeana a majorat saptamana trecuta dobanda de referinta de la 2,50 la 2,75%, masuri asemanatoare fiind luate si de bancile centrale din India si Africa de Sud.
Analistii considera ca piata se afla intr-un moment de consolidare, aurul putand scadea spre pragul suport de la 540 dolari, valoare care a fost atinsa ultima data in noiembrie trecut, dar ca se mentine interesul investitorilor pentru diversificarea portofoliilor.
In ceea ce priveste evolutia pretului unciei, perspectivele revenirii peste pragul de 700 dolari au fost trecute pentru inceputul lui 2007, iar cel de 800 dolari pentru 2008.
Aceste prognoze iau in calcul mentinerea tensiunilor legate de proiectul nuclear iranian si nationalizarile din America de Sud.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.