Localizarea lui Abu Musab al-Zarqawi, "eliminat" miercuri in timpul unui raid aerian strategic organizat de armata americana in colaborare cu fortele irakiene, a fost facilitata de urmarirea telefoanelor mobile, a declarat, intr-un interviu acordat C

Localizarea lui Abu Musab al-Zarqawi, "eliminat" miercuri in timpul unui raid aerian strategic organizat de armata americana in colaborare cu fortele irakiene, a fost facilitata de urmarirea telefoanelor mobile, a declarat, intr-un interviu acordat CNN, colonelul Dhiya Tamimi, precizand ca autoritatile au beneficiat si de informatii primite de la civili irakieni si din interiorul retelei lui Al-Zarqawi.
Depistat la nord de Baqouba, Al-Zarqawi era in viata la momentul sosirii trupelor americane la locul bombardamentului, liderul terorist fiind constient si incercand chiar sa fuga. Declaratia ii apartine generalului William Caldwell, purtatorul de cuvant al armatei americane la Bagdad. El a precizat, pentru Reuters, ca desi in ziua precedenta se stia ca Al-Zarqawi si alte cinci persoane cu murit, dupa ce un avion F-16 a bombardat casa in care se aflau, "Zarqawi a supravietuit raidului aerian" si a articulat cuvinte neinteligibile inainte de a deceda, cateva minute mai tarziu.
"Primii care au ajuns la fata locului au fost membrii politiei irakiene. Acestia l-au gasit si l-au asezat pe o targa, iar fortele coalitiei americane au sosit imediat dupa aceea. Trupele americane s-au dus imediat la persoana de pe targa si au putut s-o identifice din cauza unor semne distinctive de pe trupul sau. Au reusit sa ii recunoasca si chipul, intr-o oarecare masura. Zarqawi a incercat sa coboare de pe targa si sa fuga. Militarii l-au pus insa la loc pe targa, dar el a murit aproape imediat dupa aceea, din cauza ranilor suferite in atacul aerian", a precizat purtatorul de cuvant al armatei americane la Bagdad, sustinand ca a incercat sa afle cum a supravietuit Zarqawi bombardamentului deosebit de agresiv. "Nu stim - desi am cautat in raport - daca aceasta se datoreaza faptului ca el se afla in afara casei, in acel moment", a spus generalul.

Rezultatele ADN-ului vin astazi

Precizand, in cadrul teleconferintei de la Pentagon, ca nu exista date in raportul intocmit de armata americana potrivit carora Zarqawi ar fi fost impuscat, generalul Caldwell a subliniat ca trupele aflate la fata locului au incercat sa-i ofere asistenta medicala acestuia, dar n-a mai fost posibil. El a mai spus ca fortele americane au spalat fata lui Zarqawi inainte de a realiza fotografiile care au fost facute publice. "Chipul sau era plin de sange. Ne-am dat seama ca daca vrem sa-l fotografiem si apoi sa publicam aceste poze, asa cum am facut in conferinta de presa, trebuie sa-l spalam", a spus Caldwell, adaugand ca fotografiile nu au fost prelucrate pe computer.
In ceea ce priveste versiunea initiala, potrivit careia liderul ar fi murit in urma bombardamentului, Caldwell a afirmat ca "primele informatii nu sunt niciodata suta la suta corecte", realitatea fiind stabilita ulterior pe teren.
Totodata, el a precizat ca numai doua dintre cele sase persoane ucise in timpul raidului au fost identificate, al-Zarqawi si consilierul sau spiritual, seicul Abdul Rahman. "Trei barbati si trei femei au fost ucisi, dar nici un copil", a mai spus Caldwell, dezmintind astfel informatiile furnizate joi de armata americana, potrivit carora un copil ar fi murit si el in urma raidului aerian.
In ceea ce priveste identificarea cadavrului lui Al-Zarqawi, purtatorul de cuvant al FBI, Richard Kolko, a declarat ca expertii au comparat amprentele si urmeaza sa finalizeze si testele ADN, ale caror rezultate vor fi disponibile astazi.

Generalul McChrystal, felicitat de Bush

In urma celor 17 raiduri efectuate dupa moartea lui Zarqawi, aproximativ 25 de persoane au fost arestate si una ucisa. Generalul Stanley McChrystal, cel care a condus una dintre fortele speciale secrete pentru operatiuni sub acoperire din armata americana (Joint Special Operations Command) a fost felicitat telefonic de presedintele George W. Bush pentru reusita misiunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.