Uniunea Europeana va ingheta procesul extinderii cel putin pana in 2010, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Acest fapt, informeaza EUobserver, ii va determina pe croati sa grabeasca pasul reformelor si al negocierilor cu Bruxellesul. "Dupa Bulgaria
Uniunea Europeana va ingheta procesul extinderii cel putin pana in 2010, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Acest fapt, informeaza EUobserver, ii va determina pe croati sa grabeasca pasul reformelor si al negocierilor cu Bruxellesul. "Dupa Bulgaria si Romania... nicio alta accedere nu se intrevede in anii imediat urmatori, cel putin nu pana la sfarsitul acestui deceniu", a declarat recent comisarul european pentru Extindere Olli Rehn. "Urmatoarea tara pe lista va fi probabil Croatia; spun probabil deoarece aceasta tara va trebui mai intai sa indeplineasca toate conditiile necesare", a adaugat acesta.
Inghetarea procesului de extindere pana in 2010 va narui insa si sperantele Zagrebului de a lua parte la alegerile din Parlamentul European din 2009, dupa ce a demarat in forta negocierile in urma cu un an de zile. Pe langa Croatia insa mai sunt o serie de tari din Balcani a caror situatie este mult mai delicata, fiind probabil in acelasi stadiu si Turcia: "Procesul cu Ankara va fi lung si anevoios. Acest lucru este valabil si pentru tarile din Balcanii de Vest care se afla intr-un stadiu preliminar al negocierilor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.