Ciprul si-a anuntat ieri intentia de a bloca continuarea negocierilor dintre Uniunea Europeana si Turcia in conditiile in care guvernul de la Ankara nu vrea sa recunoasca independenta insulei si sa o includa in uniunea vamala pe care o are deja cu UE
Ciprul si-a anuntat ieri intentia de a bloca continuarea negocierilor dintre Uniunea Europeana si Turcia in conditiile in care guvernul de la Ankara nu vrea sa recunoasca independenta insulei si sa o includa in uniunea vamala pe care o are deja cu UE, informeaza AP. Discutiile dintre Turcia si UE au fost lansate in mod oficial in octombrie 2005. Discutia pe capitole a reformelor pe care ar trebui sa le faca Turcia urmeaza sa debuteze insa astazi, la Luxembourg, cu primul din cele 35 de capitole ale negocierilor, referitor la stiinta si tehnica. Capitolul ar trebui sa fie inchis in cursul zilei. In aceste conditii, Ciprul a refuzat insa sa isi dea acceptul pentru formularea unui document care ar trebui expediat catre Turcia inaintea discutiilor. Guvernul de la Nicosia insista ca textul, care ii cere Turciei sa accelereze de urgenta reformele politice, sa o oblige totodata sa isi extinda uniunea vamala si asupra Ciprului si a celorlalte noua tari intrate in UE in mai 2004.
In iulie 2005 Ankara a semnat un accord de extindere a uniunii sale vamale insa nu l-a pus in practica si refuza sa isi deschida porturile si aeroporturile navelor cipriote.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.